Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Интересно

Re: Интересно

Мнениеот strangerforever » 21 Авг 2011, 20:03

ganka simeonova написа:
strangerforever написа:Не, че се опитвам да се заяждам или да оборвам решението ти, но това не е математическо решение. Дори и 9 милиона частни случаи да разглеждаш, не е достатъчно да кажеш, че е винаги вярно.

Чудно ми е, как всички списващи в този форум от м.р. сте такива дървета?
Тази закономерност, което е видяла Сара си е абсолютно вярна и евала!
strangerforever, имаш ли идея? Ако да, напиши я; ако не вникни в идеята на Сара.

Това е все едно да ти кажа "Докажи, че всички панди са чернобели", а ти да ми донесеш 100 панди и да кажеш "Ето, доказано е!". Така е, вярно ще е твърдението ти, че тези 100 панди са чернобели, но по какъв начин изобщо можеш да си правиш следствие, че всички са такива?

Не успорвам, задачата е започната и може да излезе решение. Мисълта ми единствено е, че това не е решение, поне не математическо (все още). А не виждам какво лошо има хората да изказват критика спрямо другите решения, стига тя да е градивна и смислена?
Аватар
strangerforever
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот 1089 » 21 Авг 2011, 23:18

Да не е само Сара, и аз малко да давам акъл...Ясно е че никоя жаба не може да прескочи друа жаба със същия цвят(ако това стане играта зацикля). За определеност отляво има x бели, отдяснo y черни. Всяка бяла жаба трябва да се премести y+1 позиции надясно, а всяка черна по x+1 позиции наляво до крайното положение.общо преместванията са x(y+1)+y(x+1)=xy+x+xy+y= 2xy+x+y. Ясно е че всяка двойка от бяла и черна жаба образува един прескок.И както казах в началото едноцветни жаби не могат да се прескачат. оттук следва че има точно xy прескока. за толкова прескока всички жаби минават 2xy позиции.останалите ходове са непрескоци и са x+y.
Общият брой на всички ходове е xy+x+y.
1089
Фен на форума

Рейтинг: 2

Мнениеот amsara » 21 Авг 2011, 23:22

1089 написа:Да не е само Сара, и аз малко да давам акъл...Ясно е че никоя жаба не може да прескочи друа жаба със същия цвят(ако това стане играта зацикля). За определеност отляво има x бели, отдяснo y черни. Всяка бяла жаба трябва да се премести y+1 позиции надясно, а всяка черна по x+1 позиции наляво до крайното положение.общо преместванията са x(y+1)+y(x+1)=xy+x+xy+y= 2xy+x+y. Ясно е че всяка двойка от бяла и черна жаба образува един прескок.И както казах в началото едноцветни жаби не могат да се прескачат. оттук следва че има точно xy прескока. за толкова прескока всички жаби минават 2xy позиции.останалите ходове са непрескоци и са x+y.
Общият брой на всички ходове е xy+x+y.

Това го написах още в първия си пост по общия случай, след решението на задачата с по 3 жаби и от двете страни.В друг пост и го доказах.Но мнението беше, че до даването на доказан алгоритъм за пренареждане на жабите, формулата за общия брой ходове няма никаква стойност. :?В добавка пуснах и доказателство на това, че броят ходове е съвсем същият и при намерената симетрия в движението на жабите.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Предишна

Назад към Уравнения