Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Интересно уравнение от висока степен

Re: Интересно уравнение от висока степен

Мнениеот ganka simeonova » 08 Окт 2011, 19:16

Освен това, наистина ми се ще някой да напише пълно и подробно решение на у-то ми, че 9-класниците съвсем да се втрещят!
С всичките полагания и пр. :twisted:
ganka simeonova

Мнениеот Xixibg » 08 Окт 2011, 21:19

Че може да се реши може....
Че не се учи в елементарната математика не се учи.........
Че се карате и водите безмислени спорове да...........
А това ,че никой няма да се наеме да го решава съм почти сигурен......
Xixibg

Мнениеот grav » 10 Окт 2011, 10:44

ganka simeonova написа:1) Ако трябва да сме точни, да- теоретично са решими алгебрично- и у-та от 4 степен и тези от 3 степен. В радикали!

И какво ви попрече да кажете нещо такова и да спестите спама!
2) Относно това у-е постът ми бе отправен към ученик, който надали е сънувал теорията на Галоа!
В училищната математика не се изучават, как се решават произволни уравнения у-я от 3 и 4 степен ( и не е редно, поне според мен).

Точно и коректно изразяване и отбягването на грешни твърдения не е израз на излишна педантност. Защо смятате, че такова невинно на пръв поглед твърдение не би оказало влиание върху учениците. Точно тези неща се запомнят и оставят впечетление у тях. И колкото и странно да ви се струва, такива неща водят до погрешна представа какво е и с какво се занимава математиката.
3) По тази причина в среден курс такива общи у-я от 3 и 4 степен ( с някои изключения) не се коментират и те не се решават алгебрично!
4) Относно учениците, които кандидатстват, само някой "болен" мозък може да им прасне такова у-е, но слава богу, досега не се е случвало!

Не знам дали неволно или нарочно, но това е отместване на въпроса. Не става дума за това да се решават уравнения от четвърта степен, а затова че е лошо (и погрешно) да се казва на ученик, че те са нерешим. Учудвам се, че трябва да пиша това на учител.
5) Не мисля, че се излагам- това си е ваше персонално мнение. Явно още не сте преглътнали факта, че ви изтрих поста от " Задача на седмицата"

Не знам дали това е адресирано до мен. Не съм казвал и не съм си и помислял, че се излагате. Смятам, че се инатите от гордост. Когато математик каже нещо погрешно и му го посочат, той не тръгва да увърта и усуква, а се съгласява и се коригира. Това би трябвало да е не само за математиката. Не знам за коя изтрита тема става дума. Спомням си само, че темата ми за функцията беше първоначално изтрита, но след като я пренаписах беше оставена. И в това не намерих нищо ненормално, ако дадена тема не е написана добре, тя трабва да се редактира и да се оправи. Естествено бих предпочел да ми беше изпратена бележка за да не гадая каква е била причината, но...
7) По- добре си дерзайте във Висшата математика!

Лично аз намирам за страно, особено когато идва от хора с афинитет към математиката, такова пренебрежително отношение към част от математиката. Все едно висшата математика (ужасна терминология, която трябва да бъде избягвана) и училищната математика са два футболни отбора и трябва да се обича единия и да се мрази другия!!!
grav
Математиката ми е страст

Рейтинг: 369

Предишна

Назад към Уравнения