[tex]\sqrt{x-\frac{1}{x } } -\sqrt{1-\frac{1}{ x} } =\frac{x-1}{ x}[/tex]
Ако трябва да започна от някъде, то нека това първо е дефиниционното множество:
Поправете ме ако греша, но би трябвало да е това: ДМ: [tex]x\in [-1;0)\cup [1;\infty )[/tex]
След решаване се получават следните корени: x=[tex]\frac{1+\sqrt{5} }{2 }[/tex] и x=[tex]\frac{1-\sqrt{5} }{2 }[/tex]
Ако разгледаме получените корени, ще видим, че те принадлежат на ДМ, дори и да използваме обикновен калкулатор.
Според методите на решаване, трябва да оставя нещата така, тъй като и двата корена принадлежат на ДМ, но аз подходих с недоверие и получавам следния казус:
Използвам два начина за проверка - единият е ръчен (с помощта на бял лист хартия и знанията за преобразуване - ще го нарека ръчен метод, все едно си на изпит - разполагаш само с четиризначните математически таблици и обикновен калкулатор), а вторият е с помощта на математическите софтуери като Maxima и Universal Math Solver 5.0. Версията на втория цитиран от мен софтуеър не позволява да използвате променлива под радикал, но пък калкулира стойности под радикал, т.е. него го използвах за проверка на корените като замествам с корените. Първият (Maxima) софтеър е мощен инструмент с много големи възможности, но при проверката и двата софтуера показват че втория корен, а именно x=[tex]\frac{1-\sqrt{5} }{2 }[/tex] не е корен на уравнението.
Честно казано с този казус се занимавам вече една седмица и чак сега го представям пред Вас - уважаемата от мен аудитория.
Ключът към този казус представлява именно корена който буди съмнение x=[tex]\frac{1-\sqrt{5} }{2 }[/tex].
Използвайки ръчна проверка посредством най-елементарните преобразувания на бял лист хартия, излиза така, че той е решение, но според софтуеъра пък не е.
И последно преди да завърша, проверете аз използвах и калкулатор и излиза така, че пресметнато в цифри въпросния корен не е решение, но ако използвате и приложите теоритичните познания излиза че е решение.
И почти накрая: Не забравяйте, въпросния корен принадлежи на ДМ.
Нека така да поставя въпроса!
Добре, че не съм на какъвто и да било изпит със условието, че мога да ползвам само калкулатор, защото ще се чудя дали този корен да го включа в решението или да го изключа.
Ще се радвам в темата да се включат и хората, учили Висша математика, но с уговорката, че трябва да представят истинското решение на езика на учениците до 12 клас (като за кандидатстудентски изпит или матура)и с методите, с които боравят те.
Освен това мисля, че ако тази задача с падне на изпит някъде отваря въпроса как ще се оценява.
Ето защо тук дискусията е много важна.

Меню