Здравейте, по някаква причина не ми стига общата култура и запънах... Имаме функцията [tex]f(x) = (x+1)(3x-1)(x-2)[/tex] Та, въпросът е: при кои стойности на параметъра [tex]a[/tex], уравнението [tex]f(x) = a[/tex] има само един реален корен. Благодаря предварително...
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.* ---- Вече не го правя само за точката.
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.* ---- Вече не го правя само за точката.
Ето това въпросно намиране на локални максимуми/минимуми не ми е известно как се случва все още... Надхвърлил съм се малко Едно съветче, как става това при наличието на параметър? Или разглеждаме без него?
В даденият случай без него. Локални есктремуми се намират с помощта на производна, но щом още не сте ги учили...не виждам никакъв шанс задачата да се реши с хитрост, още повече, че резултатът не изглежда приятен:
Примерно знаеш как изглежда кубичната ти функция и правата $y=a$, успоредна на абсцисата може да я пресече в три точки само между локалният максимум и локалния минимум - там, където функцията се "гъне".