Благодаря много за бързите мнения на всички.
Да, отговори има в учебника (това е учебникът за профилирана подготовка за 9 клас на Регалия 6 с автори Стефан Додунеков и колектив) и те са [tex]\frac{-5\pm \sqrt{21} }{6}[/tex]
Ето моите разсъждения:
Когато не откривам рационални корени на уравнение от четвърта степен, това, което правя аз, е да се мъча да го представя като произведение на две квадратни, които очевидно би трябвало да имат ирационални корени, щом рационални не сме намерили. Примерно се опитвам да представя полином от четвърта степен във вида
[tex](ax^{2} + bx + c)(dx^{2} + ex + f)[/tex], след което изравнявам коефициентите пред всяка степен в нормалния му вид и правя система. Разбира се, това е система от висока степен и не се мъча да я решавам, а обикновено нещата излизат от [tex]cf[/tex] = свободния член, като пробвам с цели стойности за [tex]c[/tex] и [tex]f[/tex], удовлетворяващи това равенство, и след известни проверки ги откривам. Има две подобни задачи на тази в същата тема, при което това работи - нямаме рационални корени, не намираме подходящо полагане и затова използваме този трик + проверки само за цели коефициенти и нещата взимат, че излизат. Тук обаче не става така.
Търсим коефициентите в следното представяне: [tex](3x^{2} + ax + b)(x^{2} + cx + d) = 3x^{4} + 35x^{3} + 127x^{2} + 145x + 15[/tex].
Тоест трябва да са изпълнени следните 4 равенства: [tex]3c+a=35[/tex], [tex]3d+ac+b=127[/tex], [tex]ad+bc=145[/tex], [tex]bd=15[/tex]
С цели стойности за [tex]b[/tex] и [tex]d[/tex], както казах, не става.
Когато се отказах, тръгнах да търся коефициентите чрез отговорите, и намерих [tex]a = 5[/tex], [tex]b = \frac{1} {3}[/tex] и спрях дотук. Ядоса ме, че коефициентът [tex]b[/tex] е рационален, и въпросът, който искам да задам в тази тема, е какво правим, когато не се случи търсените коефициенти да са цели. Сега е лесно, но ако е на състезание не може да очакват да търсим до безсъзнание и така да ни "хрумне" да пробваме с [tex]\frac{1}{3}[/tex]. Хайде, за цели числа е логично да проверяваме, но за рационални... Няма логика и смисъл, можем да си генерираме до безкрай и то безуспешно...
Това обаче исках да питам по темата до преди малко. Сега, когато почнах да пиша мнението си, и да обяснявам подхода си, реших да напиша всичките коефициенти, които съм намерил, чрез отговорите, за бъда по-конкретен. И какво се оказа - тъй като аз бях намерил само [tex]a[/tex] и [tex]b[/tex] и бях спрял, ядосан от факта, че [tex]b[/tex] е рационално число, сега, когато реших да намеря всичките коефициенти, които излизат от отговорите, установих, че отговорите са грешни. С дадените отговори могат да бъдат намерени следните коефициенти:
[tex]\frac{-5 \pm sqrt{21}}{6}[/tex] са нулите на [tex]3x^{2}+5x+\frac{1}{3} \Right a = 5[/tex],[tex]b = \frac{1}{3}[/tex]
От [tex]3c+a=35[/tex] и [tex]bd=15[/tex], веднага намираме [tex]c=10[/tex] и [tex]d=45[/tex]
Да, обаче тези коефициенти не удовлетворяват четвъртото равенство [tex]ad+bc=145[/tex]
Чудих се, чудих се, дали аз не греша в сметките, но не. И когато вече като последна инстанция реших да заместя директно в уравнението с дадените отговори, се оказа, че не излизат. Тоест действително отговорите са грешни. Благодаря на г-жа Симеонова, че ме наведе на мисълта, че отговорите са грешни, аз никога не предвиждам този случай и се блъскам (понякога) излишно

. Въпросът ми какво правим, ако коефициентите са рационални, все още остава интересен, но вече необходимостта от него леко се обезсмисли - винаги можем да си останем с надеждата, че при следващата задача от този тип коефициентите ще излязат цели числа, а тук бяха рационални(естествено някои от тях, ама точно тия, от които тръгваме), просто защото задачата беше грешна

. Разбира се, ако някой я реши и в този й вид, ще му бъда много благодарен, но ми мирише на комплексни корени, както виждам и от резултатите на програмата... Още веднъж, благодаря много на всички!
ПП1: Аз даже се блъсках да решавам системата за коефициентите, която се получи [tex]a[/tex], [tex]b[/tex], [tex]c[/tex] и [tex]d[/tex], която е система от четвърта степен. Стигнах до система две квадратни уравнения относно [tex]d[/tex] с параметър [tex]c[/tex]. Тоест сведохме задачата до търсене на общите корени на две квадратни параметрични уравнения, която в общия случай е тежка задача, особено с тези гадни сметки, които се получават в нашия случай (естествено, има и по-лесни нейни варианти като задачи 302-304 от с.93 от сборника на Коста Коларов по алгебра, издание 2009 г).
ПП2: Прощавайте за извънредно дългото мнение!