amsara написа:Дискириминантата трябва да е > 0, за да си гарантираме наличието на два различни реални коренa.
[tex]D=m^4-8m^2+16+m^2-2m=m^4-7m^2-2m+16=(m-2)(m^3+2m^2-3m-8) =>m \ne 2[/tex] В противен случай ще имаме един повтарящ се реален корен.
[tex]D>0[/tex]
[tex]x_{1}=-x_{2}=>x_{1}+x_{2}=0[/tex]
[tex]0=2(m^2-4)<=>(m-2)(m+2)=0 <=>m=\pm 2[/tex]
[tex]x_{1}.x_{2}=-x_{1}^2[/tex]
[tex]-x_{1}^2=2m-m^2 <=>x_{1}^2=m^2-2m <=>x_{1}=\sqrt{m(m-2)}[/tex]
[tex]m(m-2)\ge 0 =>m \in (-\infty ,0] \cup [2 , +\infty ][/tex] Но [tex]m\ne 2[/tex]
[tex]=>m=-2[/tex]
Нещо не е точно така, знам това. Но все още не сме решавали параметрични с Виет.И си мисля, че първата ми стъпка с търсене на интервал за параметъра за Д положително число е правилна.Но лошото е, че не мога да разложа втория множител от това Д, тоест полинома от третата степен в скобата и после да си реша неравенството като хората, от което ще имам допустимите стойности за m.
amsara написа:Благодаря, ГоспожоАз за директно заместване се сетих, ама исках да видя има ли някакъв номер с дискриминанатата, за който не се сещам.Явно на ниво 9 клас няма.
amsara написа:Ние сме явно по-назад с материала. Другата седмица ще правим тепърва контролно на формулите на Виет.Дотогава може да се появят и параметрични уравнения с тях.Досега поне не сме решавали.
strangerforever написа:И една лесна от мен, ако може:
Ако a, b, c са страни на триъгълник, да се докаже, че уравнението няма реални корени:
[tex]b^2x^2 + (b^2 + c^2 - a^2)x + c^2 = 0[/tex]
Ако a, b, c са страни на триъгълник, да се докаже, че уравнението няма реални корени:
ganka simeonova написа:strangerforever написа:И една лесна от мен, ако може:
Ахахахаа, Анубис, 8 клас)))
amsara написа:За втората задача от Госпожата, тази с биквадратното, ми излиза, че за всяка стойност на параметъра р уравнението има реални корени.
Полагаме [tex]x^2=y =>y^2-2py-(2p+1)=0[/tex]
За да е без реални корени уравнението, то трябва дискриминатата му да е отрицателна.Тоест търсим за коя стойност на р D<0. По съкратената формула
[tex]D=p^2+2p+1=(p+1)^2[/tex], [tex](p+1)^2 \ge 0[/tex]за всяко р
Следователно дискиминантата никога не е отрицателна и няма такова р, за което квадратното уравнение да няма реални корени.Тоест y1 и y2 са реални числа, оттам и х1 ,х2, х3 и х4 са такива.
Вярно ли е ?Понеже ми изглежда твърде лесно за да е вярно.
Регистрирани потребители: Google [Bot]