Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Интервали

Интервали

Мнениеот Петър Евгениев » 09 Яну 2018, 23:44

Решавах следната задача.И се натъкнах на нещо което ме обърква понякога, ако някой има желание да разясни по въпроса ще съм благодарен.
[tex]2|6-x-2x^{2}|>x[/tex], получих, че трябва да обединя интервалите, [tex]x\in(\frac{-3-\sqrt{201}}{8} ; \frac{-3+\sqrt{201}}{8}), x\in(-\infty;\frac{-1-\sqrt{193}}{8})\cup(\frac{-1+\sqrt{193}}{8};+\infty)[/tex] Да ги обединя значи или това или това значи всичко, не се изключват като при [tex]\cap[/tex] :?:
Ако е всичко, значи ги подреждам на числовата ос и става [tex]x\in(-\infty;\frac{-3+\sqrt{201}}{8})\cup(\frac{-1+\sqrt{193}}{8};+\infty)[/tex]
Като са повечко и трябва да ги обединявам или сека се обърквам.
Интересното послание е оставено на упражнение на читателя.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Рейтинг: 874

Re: Интервали

Мнениеот amsara » 10 Яну 2018, 01:59

При модулни неравенства от типа [tex]|f(x)| < c[/tex] решаваш системата;
[tex]\begin{array}{|l} f(x)<c \\ f(x)>-c \end{array}[/tex]
Не съвсем математически казано е нещо от рода на :трябва да са изпълнени едновременно И първото, И второто неравенство =>сечение
При модулни неравенства от типа [tex]|f(x)| > c[/tex] решаваш следните две неравенства:
[tex]f(x) >c[/tex] ИЛИ [tex]f(x)<-c[/tex] => обединение

Два часа е, спя седнала, та може и да се окаже, че не питаш това. :)
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот ева » 10 Яну 2018, 06:11

В Уикипедия пише:"Модул значи разстоянието от числото до нулата."Да вземем за пример -модул от Х =5 .Ур-то го четем така:Кои числа стоят на разст. 5 от нулата?Това са 5 или -5.Казваме или-значи обединяваме двата корена.
друг пример-модул от Х>5 неравенството го четем така:Кои числа стоят на разст.повече от 5 от нулата?Чертаем числовата ос и отбелязваме числата,които стоят на разст.повече от 5 спрямо 0.Виждаш ли,че това са два интервала?
или Х[tex]\in[/tex](-[tex]\infty[/tex];-5) или Х[tex]\in[/tex](5;+[tex]\infty[/tex])
Както каза Amsara-думата или се превежда на езика на математиката като обединение.
Реш.на нашето нерав.ще е Х[tex]\in[/tex](-[tex]\infty[/tex];-5)[tex]\cup[/tex](5;+[tex]\infty[/tex])

нов пример: модул от Х<5 Кои числа стоят на разст.по-малко от 5 спрямо нулата? От числовата ос виждаме,че това е един единствен интервал от -5 до 5.т.е.Реш. ще е Х[tex]\in[/tex](-5;5)
Това реш.също се получава- като се реши системата,която написа Amsara.
Сега разбираш ли :?: :?: :?:
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Мнениеот 123a » 10 Яну 2018, 12:50

Задачата се свежда до обединение на две системи. Нека това в модула е е$f(x)$. Тогава двете ти системи са:
Първата система е от неравенствата $2f(x)>0$; $2f(x)>x$
Първото неравенство има решение $(-2;\frac{3}{2})$
Решението на второто неравенство го имаш. Като засечем се получава, че решението на първата система е $x\in(-2;\frac{-3+\sqrt{201}}{8})$ $(1)$

Втората ти система е от неравенствата $2f(x)<0$; $2f(x)<-x$
Първото неравенство има решение $x\in(-\infty;-2)$[tex]\cup[/tex]$(\frac{3}{2};+\infty)$
Решението на второто неравенство го имаш. Засичаш и получаваш $x\in(-\infty;-2)\cup(\frac{-1+\sqrt{193}}{8};+\infty)$ $(2)$

Обединяваме (1) и (2) и получаваме отговор $x\in(-\infty;\frac{-3+\sqrt{201}}{8})\cup(\frac{-1+\sqrt{193}}{8};+\infty)$
123a
Напреднал

Рейтинг: 297

Мнениеот ptj » 10 Яну 2018, 13:08

Винаги, когато се съмняваш, може да си начертаеш интервалите върху числовата ос. ;)
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот amsara » 10 Яну 2018, 13:23

Е, ще си ги начертае на оста,ок, но пак ще трябва да знае след това дали да търси тяхното обединение или сечение. Начертаното няма да му даде този отговор. Аз поне така разбрах въпроса, стигнал съм до интервалите, знам и как да си ги нанеса на оста - кога обаче да е обединение, кога сечение?
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Петър Евгениев » 10 Яну 2018, 14:19

Когато се регистрирах, го направих точно за да питам как? и защо? модулните неравенства и уравнения и тук ми се отговори и на двете. За което съм благодарен за бързите отговори :mrgreen:. Тези неща ги знаех и получих отговора. Но то тва моито въпрос да беше... хаха.
И аз винаги ги правя на числовата ос , е сега почти винаги, ако е нещо очевидно ок.
Въпроса е ,че примерно като има обединение самото обединение не изключва нищо ами всичко се взима а при сечението само общото.
Самата задача е само претекст за различни случаи сечение и обединение на интервали, мисля,че го знам другото. (Сега... това което не знам няма как да го знам нали :D )
П.С.
Бащата се навежда да види какви ги пише сина му:
- Пиши ги малко по-красиви тия ченгелчета, де!
- Баща ми, това са интеграли.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Мнениеот ева » 11 Яну 2018, 05:48

Твоят въпрос е за към учител по български език.
Аз го разбирам така:Сливане е синоним на обединение[tex]\Rightarrow[/tex]Сливаш отг.и взимаш всичко.
Разбрах ли най-накрая въпросът ти :?:
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Мнениеот Петър Евгениев » 11 Яну 2018, 14:04

Няма въпрос вече всичко е точно спокойно.Разбрах го това, което не бях.
Аватар
Петър Евгениев
Математиката ми е страст

Назад към Неравенства