Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Показателно неравенство

Показателно неравенство

Мнениеот skadevil » 02 Ное 2020, 12:53

Някой може ли да ми даде насоки за решаването на това неравенство:
[tex]7^{х}[/tex]-[tex]6^{х}[/tex][tex]\ge[/tex]1
:-D
Аватар
skadevil
Фен на форума

Рейтинг: 60

Re: Показателно неравенство

Мнениеот peyo » 02 Ное 2020, 14:42

skadevil написа:Някой може ли да ми даде насоки за решаването на това неравенство:
[tex]7^{х}[/tex]-[tex]6^{х}[/tex][tex]\ge[/tex]1

Кликни на скрития текст на своя отговорност!
Скрит текст: покажи
Използвай метода на математическото отгатване. В общия случай такива уравнения и неравенства нямат решение в елементарни функции.
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Мнениеот skadevil » 02 Ное 2020, 15:54

peyo написа:
Използвай метода на математическото отгатване. В общия случай такива уравнения и неравенства нямат решение в елементарни функции.

Ако отгатвам правилно трябва да е [tex]x\ge1[/tex] понеже май само за тези стойности на х неравенството ще има смисъл, като го заместим, но не знам. Не съм добър гадател :lol:
:-D
Аватар
skadevil
Фен на форума

Рейтинг: 60

Мнениеот peyo » 02 Ное 2020, 16:10

skadevil написа:
peyo написа:

Ако отгатвам правилно трябва да е [tex]x\ge1[/tex] понеже май само за тези стойности на х неравенството ще има смисъл, като го заместим, но не знам. Не съм добър гадател :lol:

Напротив, отгатнал си решение, значи си много добър гадател. Но аз казах да използваш метода на математическото отгатване, а не каквото и да е. Намерил си един корен и един интервал, остава само да докажеш, че това е едиствения интервал и задачата ще е решена.
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Мнениеот Davids » 02 Ное 2020, 17:31

Можем да подходим и аналитично. Дефинираме си $f(x) := 7^x - 6^x - 1$ и търсим решения на неравенството $f(x) \ge 0$.

Набързо пресмятаме $\lim_{x\to -\infty}f(x) = -1$ и $\lim_{x\to +\infty}f(x) = +\infty$

Сега хващаме производната: $f'(x) = \ln(7).7^x - \ln(6).6^x$

Решавайки уравнението $f'(x) = 0 \Leftrightarrow x = \log_{\frac{7}{6}}\Big(log_76\Big)$ получаваме кандидат за екстремум. С малко въображение и проба-грешка, ако трябва, (ще оставя на теб :P) установяваме, че това е глобален минимум. Означаваме го като $x_{min} := \log_{\frac{7}{6}}\Big(log_76\Big)$

Интересува ни предимно, че $x_{min} < 0$, от което следва, че $7^x - 6^x < 0 \Rightarrow f(x_{min}) = 7^x - 6^x - 1 < -1 < 0$.

1) Понеже пресметнахме $\lim_{x\to -\infty}f(x) = -1$ и видяхме, че $f(x_{min}) < -1$, то значи 'наляво' от $x_{min}$ функцията ще нараства $(*)$, но ограничено (до -1), така че няма да мине нулата и решения нямаме;
2) Аналогично, понеже $\lim_{x\to +\infty}f(x) = +\infty$, значи 'надясно' от $x_{min}$ функцията ще нараства безкрайно. И понеже има само един глобален минимум и сме изключили инфлексни точки, то тя ще нараства строго и монотонно, което означава, че ще пресече нулата веднъж и ще е строго положителна оттам нататък.

Това заключение вече ни дава свободата да обявим решенията: $f(x) \ge 0 \Leftrightarrow x \in [x_0, +\infty)$, където $x_0$ е (доказано) единственото решение на уравнението $f(x) = 0$.

Правим бързата сметка: $f(x) = 7^x - 6^x - 1 = 0 \Leftrightarrow x = x_0 = 1$, заместваме и получаваме отговора: $x \in [1, +\infty)$. :D

$(*)$: На правилен аналитичен език, реално ще "намалява до $x_{min}$, но идеята ми беше ако пуснем $x$ да се търкаля от $x_{min}$ в посока 'наляво' към $-\infty$, тогава един вид $f(x)$ ще "катери нагорнище" :D :D :D

След като се начете на сухи анализи, ето ти и малко онаглеждение: КЛИК ЗА ЯКА ГРАФИКА
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2535

Назад към Неравенства