Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

От една задача по електротехника...

От една задача по електротехника...

Мнениеот zeroadhesion » 09 Авг 2010, 15:57

Здравейте, много се мъча да се досетя, как става следното преобразуване. Гледам в едно помагало и там пише следното:
R1*(i2+i3)+R2*i2
и следващият ред е преобразуван на:
(R1+R2)*i2+R1*i3
Въпроса ми е, как точно става преобразуването (ако някой може да го напише) и защо нещо не ми се връзва да разделям това, което е в скобите (i2+i3), след като знам, че има умножение да се извършва с R1 и това в скобите, трябва да го приемаме като едно цяло?
zeroadhesion
Нов

Рейтинг: 0

Re: От една задача по електротехника...

Мнениеот amsara » 09 Авг 2010, 16:51

zeroadhesion написа:Здравейте, много се мъча да се досетя, как става следното преобразуване. Гледам в едно помагало и там пише следното:
R1*(i2+i3)+R2*i2
и следващият ред е преобразуван на:
(R1+R2)*i2+R1*i3
Въпроса ми е, как точно става преобразуването (ако някой може да го напише) и защо нещо не ми се връзва да разделям това, което е в скобите (i2+i3), след като знам, че има умножение да се извършва с R1 и това в скобите, трябва да го приемаме като едно цяло?

Nqmam nikakvo ponqtie ot elektrotehnika,nito ot tova kakvo predstavlqvat R1, R2, i2,i3
No ako gledam na izraza chisto matematicheski,s nai-prosto razkrivane na skobata i posledvashto razmestitelno svoistvo, ot pyrvia red napisan ot teb dostigam do vtoriq.
R1*(i2+i3)+R2*i2=
=R1.i2+R1.i3+R2.i2=
=(R1.i2+R2.i2)+R1.i3=
=(R1+R2).i2+R1.i3
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Re: От една задача по електротехника...

Мнениеот zeroadhesion » 09 Авг 2010, 17:12

Мерси много! Аз съм много заблуден, до последно си мислех, че има някакъв закон, който не знам и това се извежда с един ред...гледах го гледах го и не можах да му разбера логиката. А то било супер елементарно, само е трябвало да се разкрият скобите и след това да се комбинира. Мерси!!!
zeroadhesion
Нов

Рейтинг: 0

Назад към Неравенства