Задачите са: 1.Намерете стойностите на реалния параметър а, за които неравенството [tex]a9^x+4(a-1)3^x+a-1>0[/tex] е изпълнено за всяко х. Ето аз как мисля,че ще стане, но не изкарвам отговора:
Полагам [tex]3^x=y>0[/tex] и получавам [tex]ay^2+4(a-1)y+a-1>0(1)[/tex] Задачата се свежда до това неравенство (1) да е изпълнено за всяко y>0.
1 случай- ако неравенството е изпълнено за всяко у, то ще е изпълнено и за всяко y>0. Условията са a>0, D<0
2 случай- ако [tex]D\ge 0[/tex], тогава търсим тези стойности, при които [tex]D\ge 0,af(0)>0, -\frac{b}{ 2a} <0[/tex]
Това достатъчно ли е?
2.Намерете стойностите на реалния параметър а, за които уравнението [tex]4^x-a2^x-a+3=0[/tex] има решение
Ето как мисля аз:
Уравнението ще има решение, ако има един корен, равен на нула и един корен, който е положителен ИЛИ два положителни корена, ИЛИ един положителен и един отрицателен. Сметнах,че достатъчно условие е да има един положителен корен и един равен на 0: [tex]D\ge 0, -\frac{b}{ 2a} >0[/tex] При тези условия имам предвид: Параболата да се допира поне един път до абсцисната ос,но да е по-напред от 0. Става ли така?

Меню