Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Аритметична прогресия

Аритметична прогресия

Мнениеот Zarrie » 04 Ное 2014, 18:20

Здравейте,
имам проблем със следната задача:
Вписаната в т-к ABC окр. к се допира до страните AC и BC съответно в точките N и L. Точката M е среданата на страната В, АМ||NL и АС=1
а)Намерете дъилжините на страните АВ и ВС, ако мерките на ъглите на триъгълника обр. аритметична прогресия.
Моля за помощ само за прогресията, която образуват ъглите.
Веднага открих че единият ъгъл е 60 и е очевидно че триъгълникът е правоъгълен, но дори да направя система с милион уравнения, в което и да заместя получавам друго равенство на системата като в омагьосан кръг.
Много бих бил благодарен, ако ми кажете къде е грешката ми в теоретичната част :) Благодаря
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Аритметична прогресия

Мнениеот MENKA » 04 Ное 2014, 21:00

x-d
x
x+d
x-d+x+x+d=180
3x=180
x=60
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот amsara » 05 Ное 2014, 01:33

Зари, само с ограничаване в даденото за прогресията няма да ти станат нещата с ъглите. Те са свързани и с останалата част от условието. Иначе все ще се въртиш около този среден по големина ъгъл [tex]60 ^\circ[/tex]в триъгълника и нищо няма да получиш за другите два. И според мен поне въобще не е сигурно, че триъгълникът е правоъгълен. Според моите сметки в единия случай наистина е, ама има и друг случай, като зависи от това дали АВ ще е по-голямата или ВС. Иначе много лесно се намира,че ВС е 2см. За АВ получавам веднъж 3 см и веднъж [tex]\sqrt{3}[/tex].

Менка, малко сте ми странна.Потребителят е написал изрично, че знае как да намери веднага средния по големина ъгъл от 60 градуса и че има нужда от помощ в друго. И Вие му написвате обаче как да намери тези 60 градуса.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот monika_at » 05 Ное 2014, 11:28

Сара, АВ не може да е 3, защото се нарушава неравенството в триъгълника.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот amsara » 05 Ное 2014, 13:53

Така е, по нощите не съм отбелязала този факт. :oops: Който е луд и в 2 часа стои във форума, така става.Но пак си остава необходимостта да разгледаме двата случая и после да махнем този заради противоречието.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Zarrie » 05 Ное 2014, 19:42

Реших задачата днес :) Благодаря на отзовалите се :)))
Отговорите са :
[tex]AB=sqrt{3} , BC =2 / AB=\frac{1+\sqrt{13}}{2}, BC=2[/tex]
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Мнениеот monika_at » 05 Ное 2014, 20:07

Zarrie написа:Реших задачата днес :) Благодаря на отзовалите се :)))
Отговорите са :
[tex]AB=sqrt{3} , BC =2 / AB=\frac{1+\sqrt{13}}{2}, BC=2[/tex]

Абсолютно верни, Зари :)
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Назад към Прогресии