| a4 + a5 = 32
| a3 + a4 - a5 = 6
Нищо друго не е дадено.
Davids написа:Това, което сам(а) трябва да изведеш, е всъщност доста ключова зависимост при аритметичните прогресии. А именно, че: [tex]2a_n = a_{n-1} + a_{n+1}[/tex]
Сега мисля, че би трябвало да можеш да се оправиш
Davids написа:Как се извежда? Ами чиста аритметична логика. Имаш три последователни члена на прогресия: [tex]a + (n-1)d, a + nd, a + (n+1)d[/tex]
Вижда се лесно: [tex]2(a + nd) = a + (n-1)d + a + (n+1)d = 2a + d(n-1 + n + 1) = 2a + 2nd = 2(a + nd)[/tex]
Не ми се получават много академичните обяснения, но се надявам да си схванал(а) можеш да се оправиш сам(а) по-нататък
frctl написа:Не ми се получават много академичните обяснения, но се надявам да си схванал(а) можеш да се оправиш сам(а) по-нататък
Davids написа:Доказвам с общи означения, защо са еквивалентни. Ако вземеш кои да е три поредни члена на аритметична прогресия, то за тях важи, че умножен по две, средният член дава сбора от двата крайни (преди и след него)
Davids написа:Имаш:
[tex]\begin{array}{|l} a_4 + a_5 = 32 \\ a_3 + a_4 - a_5 = 6 \end{array}[/tex]
Само че това, което обобщих преди малко, е, че:
[tex]2a_4 = a_3 + a_5 \Rightarrow a_5 = 2a_4 - a_3[/tex]
Заместваш във второто уравнение и вече системата ти има вида:
[tex]\begin{array}{|l} a_4 + a_5 = 32 \\ a_3 + a_4 + 2a_4 - a_3 = 6 \Rightarrow a_4 = 2 \end{array}[/tex]
Откъдето вече и [tex]a_5 = 30[/tex]
И знаеш, че [tex]d = a_5 - a_4 = 28[/tex]. Можеш да правиш вече каквото си искаш с прогресията, тъй като си я дефинирал
Davids написа:Уф, да, събрал съм го с [tex]a_5[/tex], вместо да го извадя... Но схвана идеята
Регистрирани потребители: Google [Bot]