Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Аритметична прогресия

Аритметична прогресия

Мнениеот r1xd » 10 Дек 2018, 14:48

Ако може някой спешно да помогне, че утре имам класно

|[tex]a_{4 }[/tex] : [tex]a_{6 }[/tex] = -1
|[tex]a_{2 }[/tex] . [tex]a_{8 }[/tex] = -1

и

| [tex]a_{4 }^{2}[/tex] + [tex]a_{12 }^{2}[/tex] = 1170
| [tex]a_{7 }[/tex] + [tex]a_{15 }[/tex] = 60
r1xd
Нов

Рейтинг: 0

Re: Аритметична прогресия

Мнениеот S.B. » 10 Дек 2018, 17:21

Честно казано бях готова да помогна,както винаги съм помагала.Но се отказах,когато получих "личното ти съобщение" със заглавие "Помощ" , в което открих един неповторим и нагъл стил за настояване за помощ на една потребителка във форума,чието име няма да обявявам - всички го знаят!Потребителското име е сменено,но стилът - не!
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5326

Re: Аритметична прогресия

Мнениеот KOPMOPAH » 10 Дек 2018, 18:19

Както много пъти съм казвал - спешно има само в "Пирогов". Не се решават задачи в последния момент преди класното!

И все пак - щом е аритметична прогресията, значи формулата за общия член е $a_n=a_1+(n-1)d$. Първото уравнение от първата система става $(a_1+3d):(a_1+5d)=-1$, а второто - съответно $(a_1+d)(a_1+7d)=-1$. Системата става $$\begin{array}{|l} (a_1+3d):(a_1+5d)=-1 \\ (a_1+d)(a_1+7d)=-1 \end{array} $$ и остава да се реши спрямо неизвестните $a_1$ и $d$. :D

И, колкото и невероятно да звучи, втората задача се решава по същия начин - изразяваш зададените членове чрез формулата за общ член и решаваш новата система.
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3158

Назад към Прогресии