Гост написа:Може ли да ми разпишеш решението защото там имам грешка в пресмятанията? Благодаря предварително!
Нямаш грешка в пресмятанията, просто не съществува аритметична прогресия от реални числа, която да удовлетворява така зададената система уравнения.
Напоследък все по-често се срещат некоректни условия, така че малко по-уверено - не всяка задача е безусловно вярно зададена!
Пък и основни качества на математика са критичното мислене и наблюдателността. Да, дразнещо е да изгубиш часове да се мъчиш да решаваш нещо нерешимо, но пък в крайна сметка можеш да докажеш, че няма решения... например. Да извлечеш някаква полза, имам предвид.
Както и да е, де. Надявам се, това ще те накара да се чувстваш по-добре.

За да не се съмняваш друг път за подобни задачи (пък и по принцип е добре да си запознат/а), те съветвам да се поинтересуваш от услугите на
Wolfram Alpha, който за секундичка ни хвърля малко светлина върху предполагаемата идея на автора.
Та, ако параметризираме малко даденото:
[tex]\begin{array}{|l} a_1^2 + a_3^2 + a_5^2 = a \\ a_2^2 + a_4^2 + a_6^2 = b \end{array}[/tex]
то тази система има "човешко" решение единствено когато $b = \frac{7}{4}a$. Така, като погледнем пак какво имахме дадено оригинално (а именно, $a = 35, b = 69$), и понеже вероятно не искаме дробни параметри (за да е добре изглеждаща и приятна системата), то ще искаме $4|a$. Ами най-близкото до 35 кратно на 4 е 36, т.е. можем да предположим, че се е имало предвид $a = 36$ и респективно $b = 63$. Което на мен ми се струва достатъчно "подобно" на оригинала.
Та, в такъв случай решенията излизат сравнително приятно по нормалния начин на решаване, а именно:
$a_1 = \pm\frac{4}{7}\sqrt{21}, d = -\frac{3}{4}a_1$ и $a_1 = 0, d = \pm\frac{3}{\sqrt{5}}$
Та, с малко интуиция и интерес, можеш даже да повдигнеш дискусията пред преподавателя си и да обсъдите. Най-много да се изкефи, няма да ти се разсърди.

P.S.
Davids написа:Ами почти си готов/а. Само остава да забележиш, че си получил/а квадратно уравнение за $d$, където $a_1$ можеш да третираш като параметър. Решаваш го, заместваш после в произволно уравнение $d$, изразено чрез $a_1$, и си правиш каквото ти се иска от условието с прогресията после.

Това не е най-приятният вариант... всъщност, по-хитро е да изразиш $a_1$ чрез $d$, да се върнеш да заместиш в някое от оригиналните уравнения и да видиш какво хубаво ще стане.