Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Геометрична прогресия

Геометрична прогресия

Мнениеот Гост » 29 Дек 2020, 13:08

Дадена е геометрична прогресия с членове а1, а2, а3... , като [tex]\begin{array}{|l} a_{5 } - a_{1 } = 15 \\ a_{2 } + a_{4 } = 6 \end{array}[/tex] . Да се намери а1 и q? За q намерих два отговора [tex]\frac{5 - \sqrt{41}}{4}[/tex] и [tex]\frac{5 + \sqrt{41} }{4}[/tex]. Въпросът ми е дали отговорите ми са верни и как да намеря а1, тъй като сметките ми станаха мн сложни? Благодаря на отговорилите!
Гост

Re: Геометрична прогресия

Мнениеот S.B. » 29 Дек 2020, 15:08

Гост написа:Дадена е геометрична прогресия с членове а1, а2, а3... , като [tex]\begin{array}{|l} a_{5 } - a_{1 } = 15 \\ a_{2 } + a_{4 } = 6 \end{array}[/tex] . Да се намери а1 и q? За q намерих два отговора [tex]\frac{5 - \sqrt{41}}{4}[/tex] и [tex]\frac{5 + \sqrt{41} }{4}[/tex]. Въпросът ми е дали отговорите ми са верни и как да намеря а1, тъй като сметките ми станаха мн сложни? Благодаря на отговорилите!

Е ,как няма да са ти сложни сметките,като си преписал грешно условието на задачата?! :lol:

"Сборник задачи по алгебра - VII - XII клас" издателство "Интеграл",2003 г.
стр.113,зад.80:
[tex]\begin{array}{|l} a_{5 } - a_{1 } = 15\\ a_{4 } - a_{2 }= 6 \end{array}[/tex]
Отг. $(1;2)$ , $(- 16; \frac{1}{2})$
Дерзай! :D
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5227

Мнениеот Гост » 29 Дек 2020, 17:11

В сборника, от която е взета снимката, задачата е под друг номер и условието е точно същото, каквото съм написал! Иначе благодаря за отговора, предполагам, че наистина е сгрешено условието!
Гост

Мнениеот S.B. » 29 Дек 2020, 18:19

Гост написа:В сборника, от която е взета снимката, задачата е под друг номер и условието е точно същото, каквото съм написал! Иначе благодаря за отговора, предполагам, че наистина е сгрешено условието!

Аз не видях снимка!
Но ето още един сборник:
"СБОРНИК задачи по алгебра 7 - 10 клас" , Държавно издателство "Народна просвета", София ,1985 г.
стр.158,зад 80

[tex]\begin{array}{|l} a_{5 } - a_{1 }= 15\\ a_{4 } - a_{2 }= 6 \end{array}[/tex]
Отг.$(1;2) , (-16; \frac{1}{2})$
Авторите са едни и същи,годините и издателствата са различни.
Условията съвпадат.Това е автентичното условие.При теб има печатна грешка
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5227

Назад към Прогресии