Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Произведение от логаритми

Произведение от логаритми

Мнениеот Zarrie » 17 Юли 2014, 10:49

Здравейте, бихте ли ми обяснили как се решават задачи от типа
[tex]log_{a} b.log_{c}d > m[/tex]
[tex]log_{3}(3^{x} -1).log_{\frac{1}{3}}(3^{x+2} - 9) > -3[/tex]
Благодаря предварително :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Произведение от логаритми

Мнениеот monika_at » 17 Юли 2014, 11:03

Zarrie написа:Здравейте, бихте ли ми обяснили как се решават задачи от типа
[tex]log_{3}(3^{x} -1).log_{\frac{1}{3}}(3^{x+2} - 9) > -3[/tex]

Благодаря предварително :)

1) ДС. За двата логаритъма то е едно и също: [tex]3^x-1>0=>3^x>1=>x>0[/tex]

2) Промени основата на втория логаритъм на 3. Тогава: [tex]log_{\frac{1}{3}}(3^{x+2} - 9)=log_{3^{-1}}(3^{x+2} - 9)=[/tex]

[tex]=-log_3(9.3^x - 9)[/tex]

3)Заместваме в н-то, умножаваме по (-1) и получаваме:

[tex]log_3(3^x-1).log_3(9.3^x-9)<3=>log_3(3^x-1).log_3[9(3^x-1)]<3[/tex].Втория логаритъм представяме като сбор=>

[tex]log_3(3^x-1)[log_39+log_3(3^x-1)]<3[/tex]. Полагаме: [tex]log_3(3^x-1)=t=>[/tex]

[tex]t(2+t)<3=>t^2+2t-3<0=>t\in (-3; 1)[/tex] Последният интервал означава, че е в сила системата:

[tex]t>-3; t<1=>log_3(3^x-1)>-3; log_3(3^x-1)<1[/tex] Остава да решиш системата и да засечеш с ДМ.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот monika_at » 17 Юли 2014, 11:05

Сега видях, че докато съм писала решението си добавил още нещо за умножение на логаритми.
Принципно логаритми можем да умножаваме, само когато основата на единия е аргумент за другия. Т.е.,

[tex]log_ab. log_bc=log_ac[/tex]
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот Zarrie » 17 Юли 2014, 11:12

Благодаря Ви ! :) Значи няма конкретен метод, а просто се преобразува до подходящо неравенство. Допълнението го направих защото търсих из свойства на логаритмите, но не открих, а предполагах, че съм изпуснал нещо и затова :)
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот monika_at » 17 Юли 2014, 11:16

Zarrie написа:Благодаря Ви ! :) Значи няма конкретен метод, а просто се преобразува до подходящо неравенство. Допълнението го направих защото търсих из свойства на логаритмите, но не открих, а предполагах, че съм изпуснал нещо и затова :)

Да, всичко зависи от задачата. В случая неравенството го решихме с полагане, а не с умножение на логаритми:)
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Мнениеот Zarrie » 17 Юли 2014, 11:34

Благодаря за помощта :)
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Назад към Логаритми