Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Намерете X

Намерете X

Мнениеот Гост » 11 Яну 2026, 11:59

Това е задача от един тест, който ми дадоха. Оригинално задачата е така: [tex]\frac{4}{\log_{4}x + 4} + \frac{5}{\log_{4}x + 5} = 2[/tex]

Горната задача е лесна, просто полагаме логаритъма и получаваме квадратно уравнение и след това намираме Х.

Обаче аз не видях, че логаритъма не съдържа "+ 4" и "+ 5" и получих следната задача, която решавах два часа и нищо не можах да направя:

[tex]\frac{4}{\log_{4}(x+4)} + \frac{5}{\log_{4}(x+5)} = 2[/tex]

Ето ми въпроса: възможно ли е решението на тази задача? Ако да, как???
Гост

Re: Намерете X

Мнениеот peyo » 11 Яну 2026, 17:37

Гост написа:Това е задача от един тест, който ми дадоха. Оригинално задачата е така: [tex]\frac{4}{\log_{4}x + 4} + \frac{5}{\log_{4}x + 5} = 2[/tex]

Горната задача е лесна, просто полагаме логаритъма и получаваме квадратно уравнение и след това намираме Х.

Обаче аз не видях, че логаритъма не съдържа "+ 4" и "+ 5" и получих следната задача, която решавах два часа и нищо не можах да направя:

Такива задачи понякога може да се докарат да се решат с Lambert-W function, но тази няма да стане.
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Мнениеот ammornil » 11 Яну 2026, 21:47

$\quad$Задачата, както сте я написали, се решава точно по начина който сте описали, с полагане на логаритъма.$\\[12pt]$
Скрит текст: покажи
$$\dfrac{4}{\log_{4}{x}+4} + \dfrac{5}{\log_{4}{x}+5} = 2$$ $ \text{ДМ}:\quad x\in{(0;+\infty)}\\[6pt] \log_{4}{x}=t \Rightarrow x= 4^{t} \\[6pt] \dfrac{4}{t +4} + \dfrac{5}{t+5} = 2 \quad \Leftrightarrow \quad 4t +20 +5t +20= 2(t^{2} +9t +20) \quad \Leftrightarrow \quad 2t^{2} +9t= 0 \quad \Leftrightarrow \quad 2t\left(t+\dfrac{9}{2}\right)= 0 \\[6pt] \quad \Rightarrow t_{1}=0 \quad \cup \quad t_{2}=-\dfrac{9}{2} \\[6pt] x_{1}=4^{0} \in{\text{ДМ}} \quad \cup \quad x_{2}=4^{-\frac{9}{2}} \in{\text{ДМ}} $ $$ x_{1}=1 \quad \cup \quad x_{2}=\dfrac{1}{2^{9}} $$
$\\[12pt]\quad$Ако задачата е зададена като $\dfrac{4}{\log_{4}{(x + 4)}} + \dfrac{5}{\log_{4}{(x + 5)}} = 2$ тогава не виждам лесно или хитро решение.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1717

Мнениеот Гост » 12 Яну 2026, 20:41

peyo написа:
Гост написа:Това е задача от един тест, който ми дадоха. Оригинално задачата е така: [tex]\frac{4}{\log_{4}x + 4} + \frac{5}{\log_{4}x + 5} = 2[/tex]

Такива задачи понякога може да се докарат да се решат с Lambert-W function, но тази няма да стане.

Благодаря за отговора! Сега ще разгледам какво е Lambert-W function, че ми е много интересно :D
Гост

Мнениеот Гост » 12 Яну 2026, 20:44

ammornil написа:$\quad$Задачата, както сте я написали, се решава точно по начина който сте описали, с полагане на логаритъма.$\\[12pt]$
Скрит текст: покажи
$$\dfrac{4}{\log_{4}{x}+4} + \dfrac{5}{\log_{4}{x}+5} = 2$$ $ \text{ДМ}:\quad x\in{(0;+\infty)}\\[6pt] \log_{4}{x}=t \Rightarrow x= 4^{t} \\[6pt] \dfrac{4}{t +4} + \dfrac{5}{t+5} = 2 \quad \Leftrightarrow \quad 4t +20 +5t +20= 2(t^{2} +9t +20) \quad \Leftrightarrow \quad 2t^{2} +9t= 0 \quad \Leftrightarrow \quad 2t\left(t+\dfrac{9}{2}\right)= 0 \\[6pt] \quad \Rightarrow t_{1}=0 \quad \cup \quad t_{2}=-\dfrac{9}{2} \\[6pt] x_{1}=4^{0} \in{\text{ДМ}} \quad \cup \quad x_{2}=4^{-\frac{9}{2}} \in{\text{ДМ}} $ $$ x_{1}=1 \quad \cup \quad x_{2}=\dfrac{1}{2^{9}} $$
$\\[12pt]\quad$Ако задачата е зададена като $\dfrac{4}{\log_{4}{(x + 4)}} + \dfrac{5}{\log_{4}{(x + 5)}} = 2$ тогава не виждам лесно или хитро решение.

Благодаря и на Вас! Доста ми олекна като видях, че е същия отговор :D
Гост

Назад към Логаритми