Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Тригонометрично уравнение.

Re: Тригонометрично уравнение.

Мнениеот math10.com » 30 Юни 2013, 20:37

Ако имаме уравнение [tex]t^2-a.t+1=0[/tex] , където [tex]a[/tex] е реален параметър , как го решаваме???
Сега ако параметъра [tex]a\in [-1;1][/tex] ,как постъпваме??
Ами просто установяваме, че няма реално решение.
Сега ако [tex]a=sin x[/tex] ,дали изведнъж ще се появи решение?
Ами в съвременната математика няма :)
Е сега ако [tex]t=cos x[/tex] , не може ли да заключим отново ,че няма реално решение??
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 809

Re: Тригонометрично уравнение.

Мнениеот amsara » 30 Юни 2013, 22:21

Леле, reg, когато решиш и една стотна от това, което може да реши invеidar, обади се. :mrgreen:

Аз съм честна и признавам, че на моменти съм се засягала по детски от остротота , с която понякога говори, но никога не бих си позволила като теб своеволието да коментирам от позицията си на никой в математиката способностите му на математик. За всеки човек с поне малко сиво вещество в главата и усет към математиката тези способности са неоспорими. А ти си пей твойта песен за формализъм и закостеняло мислене, нищо, че е яко фалшива. Забелязала съм във времето, прекарано тук, че и той, и други учители, и страхотни математици, които не са преподаватели, на драго сърце помагат в момента, в който усетят, че насреща им стои човек, който е във форума от някакъв интерес към математиката, има някаква, дори и малка основа и е готов да приеме различното, нестандартното, интересното като решение. То това й е готиното точно на математиката. Иначе вземи си намери даскал по твоя мярка, който да ти изпява урока, да замества по формулите, да прилага автоматично теоремите и да не ти покаже нищо интересно като методи извън това. А и като си такъв гений, за какъвто се представяш, владеещ съвременната математика, защо не си я реши с лекота тази задача сам , без да прибягваш до питане за "формалните" му, извънземни схеми?
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Предишна

Назад към Тригонометрия