от mathinvalidnik » 14 Май 2010, 22:15
Имаш лява и дясна част.Предпологама знаеш,че абсол. стокност винаги е по-голямо или равно на нула число.Некаразделим задачата на няколко случая:
1)[tex]10x^{2}-1=0[/tex] => [tex]x=\frac{\sqrt{10}}{10 }[/tex] щом дясната част е равна на нула - то следва,че и лявата трябва да е 0 или по-точно изазът в скобите:
[tex]3cos\alpha-sin\alpha=0[/tex] след преубразувания на израза стигаме до [tex]cos\alpha=\frac{\sqrt{10}}{10 }[/tex]
Това означава,че когато 'x' приема получената стойности,то косинусът на ъгълът алфа е равен на същата стойност в нашия случай.
Така.нека обаче разгледаме как се движи ъгълът в даденият ни интервал,а именно [tex](0;\pi)[/tex] В този интервал синусът винаги е по-голям от нула,смисъл кога лявата част(тази която е в модула) е число по-голямо от нула.Това се случва в интервала [tex](0;\frac{\pi}{2 })[/tex] или ако трябва да се формулира като случай:
2.при [tex]\alpha \in (0;\frac{\pi}{2 })[/tex] (Забележи,че не включваме [tex]\frac{\pi}{2 }[/tex]) [tex]= > 3cos\alpha-sin\alpha=10x^2-1<=>10x^{2}=1+3cos\alpha-sin\alpha[/tex] тук имаме ,че при [tex]x \in (-\infty;\infty) ; 1+3cos\alpha-sin\alpha\ge0[/tex] и тук след преобразувания получаваш,че [tex]cos\alpha \in [-1;-\frac{3}{5 }]\cup[0;1][/tex]
п.п спирам дотук засега.ако мислиш че ми схващам замисълът-ОК.Има още един случай,но мисля първо да го разпиша,защото в момента пиша по памет,за което съжалявам,че може би претупвам задачата и правя грешки,но спшоред мен основното е релацията между двете страни на уравнението.Тук особеното е ,че равенство може да има за безброй много и различни стойности и ти трябва да уловиш съответните итнервали ,в които те варират.
п.п.п Другият случай при трябвало да е [tex]\alpha \in [\frac{\pi}{2 };\pi)[/tex],Където ще имаш [tex]3cos\alpha - sin\alpha=-(10x^{2}-1)[/tex]