Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Тригонометрични функции на сбор и разлика на ъгли

Тригонометрични функции на сбор и разлика на ъгли

Мнениеот Есра » 21 Мар 2018, 16:40

Изразете чрез тригонометрична функция на a:
Sin ( a-3п/2 );
В отговорите е -cosa
Последна промяна Есра на 21 Мар 2018, 17:08, променена общо 1 път
Есра
Нов

Рейтинг: 0

Re: Тригонометрични функции на сбор и разлика на ъгли

Мнениеот Davids » 21 Мар 2018, 16:59

$sin(a - \frac{3\pi}{2}) = sinacos\frac{3\pi}{2} - cosasin\frac{3\pi}{2} = -\frac{sina}{2} - \frac{\sqrt{3}cosa}{2} = -\frac{1}{2}(sina + \sqrt{3}cosa)$
П.С.: Мисля, че сериозно трябва да се загледаш във основните тригонометрични преобразувания... Задачите са елементарни, буквално олицетворяване на тъждествата, наистина няма много математическа креативност по тях. Поупражнявай се сама, за да свикнеш оптимално с материала, защото ще ти е нужен занапред :P
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Мнениеот ева » 21 Мар 2018, 18:13

sin([tex]\alpha[/tex]-[tex]\frac{3\pi}{2}[/tex])=sin[tex]\alpha[/tex].cos[tex]\frac{3\pi}{2}[/tex]-cos[tex]\alpha[/tex].sin[tex]\frac{3\pi}{2}[/tex]=
=sin[tex]\alpha[/tex].cos270[tex]^\circ[/tex]-cos[tex]\alpha[/tex].sin270[tex]^\circ[/tex]=
=sin[tex]\alpha[/tex].0-cos[tex]\alpha[/tex](-1)=
=cos[tex]\alpha[/tex]
ева
Математиката ми е страст

Рейтинг: 363

Мнениеот Davids » 21 Мар 2018, 18:48

Davids написа:$sin(a - \frac{3\pi}{2}) = sinacos\frac{3\pi}{2} - cosasin\frac{3\pi}{2} = -\frac{sina}{2} - \frac{\sqrt{3}cosa}{2} = -\frac{1}{2}(sina + \sqrt{3}cosa)$
П.С.: Мисля, че сериозно трябва да се загледаш във основните тригонометрични преобразувания... Задачите са елементарни, буквално олицетворяване на тъждествата, наистина няма много математическа креативност по тях. Поупражнявай се сама, за да свикнеш оптимално с материала, защото ще ти е нужен занапред :P

Въй, как съм взел грешните стойности на радианите... Съжалявам много за грешните изчисления :oops:
*Нещо непосредствено и интересно, привличащо вниманието на читателя и оставящо го с приятна топла усмивка на лицето.*
----
Вече не го правя само за точката. :lol:
Davids
Математик

Рейтинг: 2552

Назад към Тригонометрия