Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачка по математика

Задачка по математика

Мнениеот dafkai » 12 Май 2020, 10:25

Здравейте! Може ли някой да ми помогне с тази задача, опитах се сама но нея разбирам. Не мисля да следвам с математика, а със съвсем друго, така че не е проблем за неразбирането ми по мат...

Моля хора от сорта на ,, АААА АКО ТИ ДАДЕМ, КАК ЩЕ СЕ НАУЧИШ ДА РЕШАВАШ" да не пишат под коментарите. Никога не съм била добра по математика. Повтарям няма да кандидатствам с математика. Опитаха се да ми обяснят решението на тази задача, просто не мога да разбера, от малка не разбирам нищо по математика. Та моля да няма агресивни коментари, ако нещо не ви е харесало по тази тема, подминете, никого не карам да ми помогне. Благодаря предварително! 
Прикачени файлове
12.jpeg
12.jpeg (24.52 KiB) Прегледано 538 пъти
dafkai
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задачка по математика

Мнениеот math10.com » 12 Май 2020, 11:01

Ще ти обясня защо постоянно получаваш злобни коментари.Пишеш ,че не можеш да разбереш задачата, а истината е, че не се опитваш, нямаш желание да я разбереш.Там ти е проблема.Сега ще ти обясня какво точно имам предвид.Задачата е от тема тригонометрия и раздел сбор и разлика на тригонометрични функции.В учебника са дадени няколко формули за сбор и разлика.Сега ще ги напишем , за да видиш нагледно колко просто изглеждат нещата.

1.[tex]sin (\alpha+\beta)=sin\alpha.cos\beta+sin\beta.cos\alpha[/tex]

2.[tex]sin (\alpha-\beta)=sin\alpha.cos\beta-sin\beta.cos\alpha[/tex]

3.[tex]cos(\alpha+\beta)=cos\alpha.cos\beta-sin\alpha.sin\beta[/tex]

4.[tex]cos(\alpha-\beta)=cos\alpha.cos\beta+sin\alpha.sin\beta[/tex]

5.[tex]tg (\alpha+\beta)=\frac{tg \alpha +tg\beta}{1-tg\alpha.tg\beta}[/tex]

6.[tex]tg (\alpha-\beta)=\frac{tg \alpha -tg\beta}{1+tg\alpha.tg\beta}[/tex]

7.[tex]cotg (\alpha+\beta)=\frac{cotg\alpha.cotg\beta -1}{cotg \alpha +cotg\beta}[/tex]

8.[tex]cotg (\alpha-\beta)=\frac{cotg\alpha.cotg\beta+1}{cotg \alpha -cotg\beta}[/tex]

Сега да погледнем към твоята задача.Виж формулата написана горе под номер 6.
Ако заместим [tex]\alpha=73^\circ и \beta =43^\circ[/tex] , какво ще се получи?

[tex]\frac{tg \alpha -tg\beta}{1+tg\alpha.tg\beta}=tg (\alpha-\beta) \Rightarrow[/tex][tex]\frac{tg 73^\circ -tg43^\circ}{1+tg73^\circ.tg43^\circ}[/tex][tex]=tg (73^\circ-43^\circ)=tg30^\circ=\frac{\sqrt{3}}{3}[/tex]

Това в червеното е твоето примерче.Искам да кажа , че просто трябва да откриеш в коя пормула да заместиш.
За Б погледни формулката написана горе под номер 7. и се опитай сама да откриеш отговора.И по въпроса да математиката е трудна , даже понякога неприятна наука , но се опитай да положиш малко усилия и поне прочети какво пише в урока.Повечето задачи от темата не изискват разбиране , а само заместване във формулите.Като се упражняваш с десетина такива примера нещата ще ти станат по-ясни.Без усилия не става.Животът е гаден и на готово дават само мама и тате и то не винаги.
math10.com
Математиката ми е страст

Рейтинг: 809

Re: Задачка по математика

Мнениеот S.B. » 12 Май 2020, 14:39

dafkai написа:Здравейте! Може ли някой да ми помогне с тази задача, опитах се сама но нея разбирам. Не мисля да следвам с математика, а със съвсем друго, така че не е проблем за неразбирането ми по мат...

Моля хора от сорта на ,, АААА АКО ТИ ДАДЕМ, КАК ЩЕ СЕ НАУЧИШ ДА РЕШАВАШ" да не пишат под коментарите. Никога не съм била добра по математика. Повтарям няма да кандидатствам с математика. Опитаха се да ми обяснят решението на тази задача, просто не мога да разбера, от малка не разбирам нищо по математика. Та моля да няма агресивни коментари, ако нещо не ви е харесало по тази тема, подминете, никого не карам да ми помогне. Благодаря предварително! 

Мило момиче,
Съжалявам,че вече си в 11 клас,а все още не разбрала защо се изучава математика.Математиката преди всичко развива логическото милене.Няма никакво значение дали ще бъдеш инжинер или балерина!И при двете професии е необходимо да можеш да мислиш логично,а това се постига чрез математиката.Не знам кой се е опитал да ти "обясни " решението (разбира се изключвам колегата!),но според мен няма какво да се обяснява в този пример .Това дори не е задача! Няма никаква логика,която да схванеш - просто трябва да имаш пред себе си формулите и да търсиш коя е същата като твоят пример."Не разбирам!" не е точният израз,защото няма какво да се разбира.По-скоро нежелание от твоя страна да направиш нещо просто - да прочетеш какво пише в учебника...Знам,че е много "шик" в някои среди да заявяваш,че нищо не разбираш от математика , но това е все едно да заявяваш "Аз не мога да мисля и не искам да мисля!"
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5227

Назад към Тригонометрия