Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Вярно ли е тъждеството

Вярно ли е тъждеството

Мнениеот Гост » 05 Май 2021, 18:13

S = [tex]\frac{a*b*sin(90- \alpha )}{2}[/tex]= [tex]\frac{a*b*cos \alpha }{2}[/tex], защото sin(90-[tex]\alpha[/tex])=cos[tex]\alpha[/tex].
Според моя колега това не е вярно, но според мене е. Може ли някой да потвърди думите ми ?
Гост

Re: Вярно ли е тъждеството

Мнениеот S.B. » 05 Май 2021, 21:29

Гост написа:S = [tex]\frac{a*b*sin(90- \alpha )}{2}[/tex]= [tex]\frac{a*b*cos \alpha }{2}[/tex], защото sin(90-[tex]\alpha[/tex])=cos[tex]\alpha[/tex].
Според моя колега това не е вярно, но според мене е. Може ли някой да потвърди думите ми ?

Да,вярно е.
[tex]sin(90 ^\circ - \alpha ) = cos \alpha \Rightarrow S = \frac{a .b .sin(90 ^\circ - \alpha )}{2} = \frac{a .b .cos \alpha }{2}[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Мнениеот ptj » 06 Май 2021, 04:34

Формулата е :
[tex]S= \frac{a.b.sin \gamma }{2}[/tex].

Написаното от вас е вярно точно когато [tex]sin \gamma = sin (90- \alpha) \Leftrightarrow \beta =90 ^\circ[/tex] , защото [tex]\alpha+ \beta + \gamma =180 ^\circ[/tex].
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Мнениеот S.B. » 06 Май 2021, 09:35

ptj написа:Формулата е :
[tex]S= \frac{a.b.sin \gamma }{2}[/tex].

Написаното от вас е вярно точно когато [tex]sin \gamma = sin (90- \alpha) \Leftrightarrow \beta =90 ^\circ[/tex] , защото [tex]\alpha+ \beta + \gamma =180 ^\circ[/tex].

Човекът пита дали е вярно,че [tex]sin(90 ^\circ - \alpha) = cos \alpha[/tex]
Изразът може и да не се отнася за формула за лице на триъгълник.Може да е за лице на четириъгълник,например или нещо друго.
Така,че да, винаги е вярно ,че [tex]sin(90 ^\circ - \alpha) = cos \alpha[/tex]
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5324

Назад към Тригонометрия