Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Изразяване на отношения

Изразяване на отношения

Мнениеот Henz » 16 Фев 2010, 20:50

Имам произволен триъгълник.И търся отношението между две страни от него.За да го намеря примерно трябва да изразя sin?.Въпроса ми е мога ли да изразявам синуси,косинуси и т.н в произволен триъгълник.И примерно ? ми е върха при ъгъл C,как ще стане синуса му като нямаме хипотенуза?
Henz
Фен на форума

Рейтинг: 7

Re: Изразяване на отношения

Мнениеот ganka simeonova » 16 Фев 2010, 20:53

Henz написа:Имам произволен триъгълник.И търся отношението между две страни от него.За да го намеря примерно трябва да изразя sin?.Въпроса ми е мога ли да изразявам синуси,косинуси и т.н в произволен триъгълник.И примерно ? ми е върха при ъгъл C,как ще стане синуса му като нямаме хипотенуза?

Обожавам такива условя :twisted:
Моля те, напиши условието дословно.
ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 16 Фев 2010, 20:53

Henz написа:Имам произволен триъгълник.И търся отношението между две страни от него.За да го намеря примерно трябва да изразя sin?.Въпроса ми е мога ли да изразявам синуси,косинуси и т.н в произволен триъгълник.И примерно ? ми е върха при ъгъл C,как ще стане синуса му като нямаме хипотенуза?

ganka simeonova

Мнениеот ganka simeonova » 16 Фев 2010, 20:54

ganka simeonova

Мнениеот martosss » 16 Фев 2010, 20:54

Имаш триъгълник със страни а, б и с и съответно ъгли срещу тези страни алфа, бета, гама. Тогава а:б:с=син алфа:син бета: син гама.
Това се получава от синусовата теорема за триъгълника. ;)
Просто имаш [tex]\frac{a}{\sin\alp}=\frac{b}{\sin\be}=\frac{c}{\sin\gamma}=2R[/tex], където R e радиусът на оп. около триъгълника окръжност.
Аватар
martosss
Напреднал

Рейтинг: 22

Мнениеот Henz » 16 Фев 2010, 21:14

То не е дадена задача,питам по принцип просто.Дали в произволен триъгълник може да се изразяват алфа,бета,гама ъгли чрез страните както е в правоъгълния?
martosss мерси не се бях сетил така да ги изразя. :D
Henz
Фен на форума

Мнениеот ganka simeonova » 16 Фев 2010, 21:25

Henz"То не е дадена задача,питам по принцип просто.Дали в произволен триъгълник може да се изразяват алфа,бета,гама ъгли чрез страните както е в правоъгълния?
martosss мерси не се бях сетил така да ги изразя. :D[/quote]
Какво знаи да "изразя"?
Чрез даден елемент или чрез произволен елемент..
До еднаквост или до подобие,например?
Ако имаш прав. триъгълиник с ъгъл С=90 и ъгъл А=30, можеш ли да изразиш ВС?
[tex]quote="Henz написа:
То не е дадена задача,питам по принцип просто.Дали в произволен триъгълник може да се изразяват алфа,бета,гама ъгли чрез страните както е в правоъгълния?
martosss мерси не се бях сетил така да ги изразя. :D

[tex]sin\alpha =\frac{m}{n}[/tex], да речем в триъгълник.Можеш ли само от отношение, да кажеш колко е ъгълът?
ganka simeonova

Мнениеот Henz » 16 Фев 2010, 22:01

Ако знаем страните може.синус е срещуположната страна/хипотенуза,но в произволен триъгълник няма хипотенуза значи би трябвало да не може да се изрази по този начин?
Henz
Фен на форума

Мнениеот mkmarinov » 16 Фев 2010, 22:09

Не може. За всяко число от 0 до 1 има два ъгъла в интервала (0; пи), чиито синус е равен на това число.
Иначе, за всеки триъгълник ти трябват поне три елемента, които да го определят - нататък можеш да намираш всичко. Доста полезни са синусова и косинусова теореми.
mkmarinov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 15

Мнениеот radko » 17 Фев 2010, 09:44

Здрасти! Някой питаше за условие на задача . Тука видях една мисля че е нещо подобно дано не се лъжа .

Да се докаже , че ако за страните а b c и за ъглите алфа бета гама са изпълнени условията 2а=б+ц и 2алфа=бета+гама то триъгълникът е равнобедрен
radko
Нов

Рейтинг: 0

Мнениеот martin123456 » 17 Фев 2010, 12:07

[tex]2a=b+c[/tex] и [tex]2\alpha=\beta+\gamma[/tex]. последното като го съберем с [tex]\alpha[/tex]=>[tex]\alpha=60[/tex].
равенството със страните е [tex]2=\frac{b}{a}+\frac{c}{a}[/tex]. [tex]b=2R\sin{\beta}[/tex], [tex]c=2R\sin{\gamma}[/tex], [tex]a=2R\sin{\alpha}[/tex]. равенството става [tex]2=\frac{\sin{\beta}+\sin{\gamma}}{\sin{\alpha}}[/tex]=>[tex]\sqrt{3}=\sin{\beta}+\sin{\gamma}[/tex]<=>[tex]\sqrt{3}=\sqrt{3}\cos{\frac{\beta-\gamma}{2}}[/tex]=>[tex]\beta=\gamma[/tex].
martin123456
Математик

Рейтинг: 92

Назад към Тригонометрия