Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Теорема на Кантор

Теорема на Кантор

Мнениеот Zarrie » 18 Ное 2015, 22:23

Здравейте,
Притеснява ме теоремата на Кантор, която гласи, че ако имаме редица от затворени интервали, за които е изпълнено, че всеки следващ се съдържа в предходния и дължината им клони към 0, то съществува точно едно число с, което се съдържа във всичките интервали.
Доказателството формално използва това, че редиците образувани от левите краища на интервала и десните краища на интервала клонят към едно и също число, та следователно това число е с и всичко е доказано.
Притесняват ме две неща -
1) Дефинираме понятие редица от интервали, което е не толкова проблемно, защото на интуитивно ниво всичко е ясно, но започвайки да работим с него и да прилагаме свойствата на редици, трябва да се направят нужните съображения.
2) Основно ме притеснява това, че независимо, че лявата и дясната "част" (точки) на интервала клонят към едно и също число, от свойството на реалните числа знаем, че стига този интервал да не е празен( тоест да е точка ), то той съдържа безброй много числа, което е в разрез с теоремата на Кантор!
Накратко, колкото и малки интервали да вземем, такива че всеки да се съдържа в предходния, в тях винаги ще остават безкраен брой числа!?
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Рейтинг: 271

Re: Теорема на Кантор

Мнениеот Nathi123 » 19 Ное 2015, 11:59

Теорема на Кантор : Ако [tex][a_{n},b_{n }][/tex]са редица от затворени интервали и [tex][a_{n-1},b_{n-1 }][/tex] се съдържа в [tex][a_{n},b_{n }][/tex] за [tex]\forall n[/tex] и [tex]\lim_{n\to \infty}(a_{n }-b_{n })= 0,[/tex]то съществува единствена точка С принадлежаща на всички интервали
[tex][a_{n},b_{n }][/tex]. В доказателството на теоремата се показва ,че С = [tex]\lim_{n\to \infty}a_{n }=\lim_{n \to \infty}b_{n }[/tex] т.е. всеки колкото и малък интервал да вземем на С съдържа безброй членове на тези редици ( определение за граница на числова редица) . По нататък в доказателството на теоремата се показва,че ако допуснем,че има друго число С' общо за всички интервали,то съвпада с С.
Nathi123
Математик

Рейтинг: 1066

Мнениеот drago » 19 Ное 2015, 20:21

@Nathi123 : Ми предполагам той това го знае, пък и няма нужда да се преразказва, всеки може да види доказателството, ако желае.
Въпросът на Zariie, според мен, е философски. И тази интерпретация съм я чувал и от други хора, физици или с такова практическо насочено мислене. Защо след като колкото и да пресичаме интервалите един след друг последователно, все остават безкраен брой точки, то сечението на всичките ще е само една точка или още по лошо ще е празно ??? Да, може и да буде празно. Например забрави за ирационалните числа, все едно няма такива, т.е. разглеждаме множеството на рационалните числа. Тогава такава с-ма от затворени, вложени интервали може да има и празно сечение. Това не те ли притеснява повече? За мен лично е по-притеснително. :)
drago
Математик

Рейтинг: 514

Мнениеот Zarrie » 20 Ное 2015, 12:56

Така е, drago, но сметнах, че ако поставя въпроса като теб ще бъда още по-малко разбран какво имам предвид, затова реших да го изложа като по-очевиден контрапример на теоремата, за да разберат по-вещите от мен какво имам предвид и да ми обяснят :)
Благодаря за допълнението, наистина е много коректно и адекватно!
Логиката ще те отведе от точка А до точка В. Въображението ще те отведе навсякъде.
А. Айнщайн
Учат ни, че по-умният винаги отстъпва, а после се възмущаваме, че простотията се шири на длъж и на шир...
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот Nathi123 » 20 Ное 2015, 14:47

Е, аз да попитам хората с практическо мислене ,как си представят на практика канторова система от интервали [tex][a_{n },b_{n } ][/tex] с допълнителното условие [tex]\lim_{n \to \infty}( b_{n }-a_{n }) = 0[/tex]? ( как нагледно си представят последното равенство?)
Nathi123
Математик

Рейтинг: 1066

Мнениеот pipi langstrump » 20 Ное 2015, 20:48

Zarrie написа:Здравейте,
Притеснява ме теоремата на Кантор, която гласи, че ако имаме редица от затворени интервали, за които е изпълнено, че всеки следващ се съдържа в предходния и дължината им клони към 0, то съществува точно едно число с, което се съдържа във всичките интервали.
Доказателството формално използва това, че редиците образувани от левите краища на интервала и десните краища на интервала клонят към едно и също число, та следователно това число е с и всичко е доказано.
Притесняват ме две неща -
1) Дефинираме понятие редица от интервали, което е не толкова проблемно, защото на интуитивно ниво всичко е ясно, но започвайки да работим с него и да прилагаме свойствата на редици, трябва да се направят нужните съображения.
2) Основно ме притеснява това, че независимо, че лявата и дясната "част" (точки) на интервала клонят към едно и също число, от свойството на реалните числа знаем, че стига този интервал да не е празен( тоест да е точка ), то той съдържа безброй много числа, което е в разрез с теоремата на Кантор!
Накратко, колкото и малки интервали да вземем, такива че всеки да се съдържа в предходния, в тях винаги ще остават безкраен брой числа!?

Аз не виждам нищо притеснително. За 1) просто ще имаш две числови редици, едната - от числата, които отговарят на левите краища на интервалите, другата - на десните. За 2) имаш 2 числови редици, които клонят монотонно към едно и също число. Ключовата дума е "клонят" Т.е. редиците никога не достигат граничните си точки, но се приближават неограничено към тях, колкото повече нараства номера на члена. Примерно ако едната редица е -1\n, a другата 1\n, общата им гранична точка ще е нулата, но нито един член на редиците няма да стане нула. 1 000 000- ните членове примерно, ще са -0,000001 и 0,000001, 1 000 000 000 000- ните- -0,000000000001 и 0,000000000001 и т.н. И двете редици могат да се приближат неограничено близко до нулата, ако увеличаваме неограничено номера на общия член, и понеже тя им е обща граница, който и интервал да вземем, например [-0,000000000000000000000000000000000001;0,000000000000000000000000000000000001], тя ще се съдържа в него.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Рейтинг: 195

Мнениеот Zarrie » 20 Ное 2015, 21:52

Да, разбирам те напълно, но аз твърдя, че няма да е само тя, а ще са безбройно много околности на нулата!
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 21 Ное 2015, 00:03

@pipi langstrump: Оставям настрана, че това въобще е офтопик, по отношение на първоначалното питане. Но така и така имаме някакъв коментар, нека и аз да попитам.
pipi langstrump написа:...За 2) имаш 2 числови редици, които клонят монотонно към едно и също число...Примерно ако едната редица е -1\n, a другата 1\n, общата им гранична точка ще е нулата...

Първо, къде е казано, че двете редици клонят към едно и също число? пък вече го накаканизахме да е нулата!
Второ: защо въобще трябва всяка от редиците да е сходяща ?
Това което е дадено е , че дължината на вложените интервали клони към 0.

Още една илюстрация: Питане: сходяща ли е редицата [tex]1,1/2, 1/3,\dots[/tex]. Отговор: Рано е да се каже :) Всичко зависи от базисното пространство, т.е. юниверса или рамката, която имаме..например ако пространството е (0,1) то редицата не е сходяща. Да, тя е редица на Коши, но не е е сходяща.
Или това вече излиза извън рамките на математическото образованието във Физическия факултет :)

П.П. Нямам никакви притеснения по отношение на тази теорема, просто не ми харесва да се коментира така... малко дилетански, сори.
drago
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 21 Ное 2015, 11:33

drago написа:@pipi langstrump: Оставям настрана, че това въобще е офтопик, по отношение на първоначалното питане. Но така и така имаме някакъв коментар, нека и аз да попитам.
pipi langstrump написа:...За 2) имаш 2 числови редици, които клонят монотонно към едно и също число...Примерно ако едната редица е -1\n, a другата 1\n, общата им гранична точка ще е нулата...

Първо, къде е казано, че двете редици клонят към едно и също число? пък вече го накаканизахме да е нулата!
Второ: защо въобще трябва всяка от редиците да е сходяща ?
Това което е дадено е , че дължината на вложените интервали клони към 0.

Още една илюстрация: Питане: сходяща ли е редицата [tex]1,1/2, 1/3,\dots[/tex]. Отговор: Рано е да се каже :) Всичко зависи от базисното пространство, т.е. юниверса или рамката, която имаме..например ако пространството е (0,1) то редицата не е сходяща. Да, тя е редица на Коши, но не е е сходяща.
Или това вече излиза извън рамките на математическото образованието във Физическия факултет :)

П.П. Нямам никакви притеснения по отношение на тази теорема, просто не ми харесва да се коментира така... малко дилетански, сори.

Е, аз се опитвам да обясня възможно най-разбираемо с пример защо само общата граница се съдържа във всички интервали, не да доказвам строго теоремата, защото точно това е притеснението на автора и не виждам никакъв оффтопик. Мислех, че ясно това.

Това за пространството не го разбирам. Имаме редица с общ член а_n,, като n заема всички стойности от 1 до безкрайност. Как така ще я ограничаваш в някакъв интервал?
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот pipi langstrump » 21 Ное 2015, 11:47

Zarrie написа:Да, разбирам те напълно, но аз твърдя, че няма да е само тя, а ще са безбройно много околности на нулата!

Не, не е така, защото колкото и малка околност на нулата да вземеш, при достатъчно големи n всички интервали от едно число нататък ще се съдържат в нея. Колкото повече нараства n, толкова по-малка става дължината на интервала; тя може да се направи неограничено малка, така че интервала да "влезе" в каквато искаш околност на нулата.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 21 Ное 2015, 16:06

pipi langstrump написа:...Това за пространството не го разбирам. Имаме редица с общ член а_n,, като n заема всички стойности от 1 до безкрайност. Как така ще я ограничаваш в някакъв интервал?

Не ограничавам индексите... добре, представи си че с [tex]X _1[/tex] сме означили [tex]\mathbb{R}[/tex] , с [tex]X_2[/tex] реалните числа в интервала [tex](0,\sqrt{2})[/tex], a с [tex]X_3[/tex] - множеството на рационалните числа. Нека сега [tex]x_1,x_2,\dots[/tex] e редицата от рационални числа, така че [tex]x_n[/tex] е равно на десетичното представяне на [tex]\sqrt{2}[/tex] отрязано до [tex]n[/tex]-тия знак след дес. запетая. Забележи, че [tex]x_n[/tex] принадлежат едновременно на [tex]X_1,X_2[/tex] и [tex]X_3[/tex]. Пита се: сходяща ли е [tex](x_n)[/tex]. Отговорът зависи от контекста, в кое от трите пространства се намираме. За [tex]X_1[/tex] e така, за [tex]X_2[/tex] и [tex]X_3[/tex] не е сходяща. Защо е така? ами виж дефиницията за сходяща редица.
Каква е тази черта, която отличава [tex]X_1[/tex] ot [tex]X_2[/tex] и [tex]X_3[/tex]? [tex]X_1[/tex] има едно хубаво свойство: в него всяка редица на Коши(грубо казано редица в която членовете се сгъстяват все повече един към друг, когато индекса расте) е сходяща. Такива пространства се наричат пълни. И така [tex]X_1[/tex] е пълно, а другите две - не.

Да се върна към първоначалния въпрос, така както го схващам. Ако имаме краен брой множесства ние знаем от практически опит как да им намерим сечението. Вземаме първото, пресичаме го с второто, след това полученото пресичаме с третото и т.н. Когато имаме обаче безкраен брой множества, (оставям настрана факта, че безкрайноста я има само в нашите фантазии) тази инуиция вече не работи. Ако опитаме все пак ще получим нещо подобно на парадокса на Ахил, или точно това, което притеснява Зари. Почваме да пресичаме и всеки път сечението е безкрайно..., е, в кой точно момент ще стане крайно, т.е. една точка?
Затова умните хора преди много време са се отделили от тази чисто механична представа за сечение и са приели една абстракция, че сечението на дадена с-ма, независимо крайна, безкрайна,... са точно онези елементи, които са общи за всички множества. Това пасва идеално с интуицията ни за караен брой множества и затова сме я приели като дефиниция. От тук нататък, ако има нещо, което ни смущава- гледаме дефиницията- ок ли е по нея. Ако все пак нещо още ни смущава, ами да си ни смущава... това вече не се нарича математика :) , а... философия.

Между другото всички тези притеснения са много бели кахъри. Например ако приемем аксиомата за избора, която е много инуитивно ясна, то може да се направи следната конструкцияю(Парадокс на Банах-Тарски): единичното кълбо да се раздроби на 6 множества. От трите, само с транслация и ротация да се направи пак единчно кълбо, и от другите три- още едно такова. Така едното кълбо се клонира на две със същия размер. Конструкцията е перфектно математически издържана(нарича се парадокс на..., вместо теорема на..., само поради факта, че не е за вярване).Това вече е за притеснение, нали?
drago
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 21 Ное 2015, 19:41

drago написа: Защо е така? ами виж дефиницията за сходяща редица.

A sequence is said to be convergent if it approaches some limit

Не виждам никакъв проблем с дефиницията. Всяка редица, която се доближава до някаква граница е сходяща. Какво число е границата няма никакво значение, няма нищо притеснително в това редица от рационални числа да клони към ирационално. Една редица или е сходяща или е разходяща, трети вариант няма. В никакви множества не можеш да я ограничаваш.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 21 Ное 2015, 21:54

pipi langstrump написа:
A sequence is said to be convergent if it approaches some limit

O, тая дефиниция е яка, направо кърти мивки :lol:
Виж сега, ако това те задоволява, нямаш притеснения и си хепи, не виждам защо да се напрягаме повече. Няма смисъл.
drago
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 21 Ное 2015, 22:36

drago написа:O, тая дефиниция е яка, направо кърти мивки :lol:
Виж сега, ако това те задоволява, нямаш притеснения и си хепи, не виждам защо да се напрягаме повече. Няма смисъл.

Не, аз разбирам какво искаш да кажеш, но не мисля, че е правилно да казваш "редицата не е сходяща". И формалната дефиниция с епсилона и делтата да вземем, пак имаме, че съществува число, наречено граница, за което нещо си там се случва. И да ограничиш изкуствено редицата в някакъв интервал или множество, несъдържащи границата, това не променя факта, че числото си съществува и е граница на редицата => тя е сходяща.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 22 Ное 2015, 14:36

Добре, виждам, че те интересува, може би бях малко рязък, съжалявам.
Не е въпроса в епсилон дефиницията, има нещо по-съществено. Нека говорим малко по-абстрактно, тъй като явно реалните числа така са ни промили мозъка, че ги приемаме за даденост.
За да имаме сходимост, първо трябва да има някакво пространство [tex]X[/tex] от обекти(точки), които разглеждаме. Тези точки могат да бъдат числа, функции, функционали, оператори, ... Второ, трябва да имаме някакво понятие за близост между тези обекти, например да имаме дефинирано разстояние м/у всеки два обекта.(близостта може да се въведе и по друг начин, при топологичните пространства). Това, с някои доп. свойства на разстоянието, превръща [tex]X[/tex] в метрично пространство. Сега вече може да кажем, кога една редица [tex]x_n[/tex] от точки на [tex]X[/tex] е сходяща. Когато съществува точка [tex]x\in X[/tex] , така че разстоянието [tex]d(x,x_n)[/tex] м/у [tex]x[/tex] и [tex]x_n[/tex] става все по-малко(пропускам епсилон дефиницията). Забележи: "съществува точка [tex]x\in X[/tex] " , т.е. [tex]x[/tex] трябва да е от разглецданото пространство. То и не може другояче, тъй като ние нямаме понятие априори какво друго съществува извън [tex]X[/tex]. Това, което се опитвам да кажа, е че понятието за сходимост на някаква редица се дефинира посредство съществуването на друг обект(нейната граница), която също е в разглеждания universe. Това е общоприетата дефиниция.
Има една друга дефиниция, казва се дефиниция на Коши(или по-скоро редиците, които я удовлетворяват се казват редици на Коши). Исторически Коши вероятно я е въвел, за да дефинира сходимост. Тя разглежда само информацията, която имаме за близостта м/у членовете на редицата, без да прибягва до друг обект(границата) извън редицата. За реалните числа тези две дефиниции са еквивалентни. За произволно метрично пространство X , това обаче не е така. Тези X , за които двете дефиниции са еквивалентни, се наричат пълни https://en.wikipedia.org/wiki/Complete_metric_space (един вид в тях няма "дупки").
Тази теорема (на Кантор) е вярна само за всяко пълно метрично пространство, например виж тук, втората секция https://en.wikipedia.org/wiki/Cantor%27 ... on_theorem (за такива, които не са пълни има лесни контрапримери).
drago
Математик

Мнениеот pipi langstrump » 22 Ное 2015, 17:02

Ok, всичко е ясно, но в крайна сметка има ли пример за такова пространство, което да не може да се "запълни", та да има някакъв практически смисъл да правим разграничение между сходяща редица и редица на Коши? Защото иначе всичко това ми изглежда като прекалена прецизност (може би заради исторически причини) на тия дефиниции.
pipi langstrump
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 22 Ное 2015, 18:52

pipi langstrump написа:...но в крайна сметка има ли пример за такова пространство, което да не може да се "запълни", та да има някакъв практически смисъл да правим разграничение между сходяща редица и редица на Коши?

Ами по принцип... няма :) Всяко метрично пространство може да се вложи(потопи) в пълно такова. Доказателството е нещо подобно на рационалните числа, но по-абстрактно, слагаме допълнителни обекти, класове на редици на Коши, които съществуват само във фантазиите ни. Тези нови точки може и да нямат даже инуитивна интерпретация в термините на първоначалното пространство.

Но това няма отношение..., въобще не е прекалена прецизност, всички тези неща са изникнали от практически задачи.
Например виж Теоремата на Банах за неподвижната точка. Тя е вярна за пълни пространства. Виж и нейното приложение за доказване на теореми за съществуване на решения на определени ОДУ, т.н. Теорема на Пикар .
Най общо, това което се прави, е да се построят определени приближения от непрекъснати ф-ии, доказва се че това е редица на Коши и се използва факта че непрекъснтите функции в затворен интервал с равномерната метрика са пълно метрично пространство, т.е. те клонят към същата порода, т.е. непрекъсната ф-я и тя вече, грубо казано, удовлетворява желаното.
Ако C[a,b] не беше пълно, какво от това, че може да го попълним с някакви чудовища, те вече въобще може да не са функции, в случая ще са, но няма да са хубави и няма да ни помогнат да намерим търсеното решение.
drago
Математик

Мнениеот kmitov » 22 Ное 2015, 21:02

Тази дискусия изяснявя нещо на ученик в средното училище или в първи курс???
kmitov
Математиката ми е страст

Рейтинг: 382

Мнениеот Zarrie » 24 Ное 2015, 16:12

Първи курс съм, Г-н Митов :) ККТФ, ФзФ на СУ
А. Айнщайн
Аватар
Zarrie
Математиката ми е страст

Мнениеот kmitov » 24 Ное 2015, 18:37

Ми добре. Успехи в науката ти желая!
kmitov
Математиката ми е страст

Мнениеот drago » 24 Ное 2015, 22:56

Няма значение кой курс е. Това че мисли и има въпроси, малко извън рамките, за които се счита, че са даденост, само трябва да се поощрява.
В края на краищата би следвало да гледаме на математиката основно като мироглед, а не като някаква игра с правила, за които не ни интересува защо са така.
drago
Математик

Мнениеот kmitov » 25 Ное 2015, 06:36

Да. Така смятам и аз.
kmitov
Математиката ми е страст

Назад към Граници