Zarrie написа:Здравейте,
Притеснява ме теоремата на Кантор, която гласи, че ако имаме редица от затворени интервали, за които е изпълнено, че всеки следващ се съдържа в предходния и дължината им клони към 0, то съществува точно едно число с, което се съдържа във всичките интервали.
Доказателството формално използва това, че редиците образувани от левите краища на интервала и десните краища на интервала клонят към едно и също число, та следователно това число е с и всичко е доказано.
Притесняват ме две неща -
1) Дефинираме понятие редица от интервали, което е не толкова проблемно, защото на интуитивно ниво всичко е ясно, но започвайки да работим с него и да прилагаме свойствата на редици, трябва да се направят нужните съображения.
2) Основно ме притеснява това, че независимо, че лявата и дясната "част" (точки) на интервала клонят към едно и също число, от свойството на реалните числа знаем, че стига този интервал да не е празен( тоест да е точка ), то той съдържа безброй много числа, което е в разрез с теоремата на Кантор!
Накратко, колкото и малки интервали да вземем, такива че всеки да се съдържа в предходния, в тях винаги ще остават безкраен брой числа!?
pipi langstrump написа:...За 2) имаш 2 числови редици, които клонят монотонно към едно и също число...Примерно ако едната редица е -1\n, a другата 1\n, общата им гранична точка ще е нулата...
drago написа:@pipi langstrump: Оставям настрана, че това въобще е офтопик, по отношение на първоначалното питане. Но така и така имаме някакъв коментар, нека и аз да попитам.pipi langstrump написа:...За 2) имаш 2 числови редици, които клонят монотонно към едно и също число...Примерно ако едната редица е -1\n, a другата 1\n, общата им гранична точка ще е нулата...
Първо, къде е казано, че двете редици клонят към едно и също число? пък вече го накаканизахме да е нулата!
Второ: защо въобще трябва всяка от редиците да е сходяща ?
Това което е дадено е , че дължината на вложените интервали клони към 0.
Още една илюстрация: Питане: сходяща ли е редицата [tex]1,1/2, 1/3,\dots[/tex]. Отговор: Рано е да се кажеВсичко зависи от базисното пространство, т.е. юниверса или рамката, която имаме..например ако пространството е (0,1) то редицата не е сходяща. Да, тя е редица на Коши, но не е е сходяща.
Или това вече излиза извън рамките на математическото образованието във Физическия факултет
П.П. Нямам никакви притеснения по отношение на тази теорема, просто не ми харесва да се коментира така... малко дилетански, сори.
Zarrie написа:Да, разбирам те напълно, но аз твърдя, че няма да е само тя, а ще са безбройно много околности на нулата!
pipi langstrump написа:...Това за пространството не го разбирам. Имаме редица с общ член а_n,, като n заема всички стойности от 1 до безкрайност. Как така ще я ограничаваш в някакъв интервал?
drago написа: Защо е така? ами виж дефиницията за сходяща редица.
A sequence is said to be convergent if it approaches some limit
pipi langstrump написа:A sequence is said to be convergent if it approaches some limit
drago написа:O, тая дефиниция е яка, направо кърти мивки![]()
Виж сега, ако това те задоволява, нямаш притеснения и си хепи, не виждам защо да се напрягаме повече. Няма смисъл.
pipi langstrump написа:...но в крайна сметка има ли пример за такова пространство, което да не може да се "запълни", та да има някакъв практически смисъл да правим разграничение между сходяща редица и редица на Коши?
Регистрирани потребители: Google [Bot]