Здравейте, имам задача с която се опитвам да разбера дали разбирам дефиницията на Коши за граница на функция. Трябва да докажа, че съществува [tex]\lim_{x \to 3}x^2[/tex]=9, използвайки именно [tex]\epsilon[/tex]-[tex]\delta[/tex] дефиницията. Не знам правя ли го правилно, затова оставям записките си тук и се надявам на обратна връзка и корекция, благодаря!
Доказателство: |[tex]x^{2}[/tex] - 9| < [tex]\epsilon[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex] -[tex]\epsilon[/tex] < [tex]x^{2}[/tex] - 9 < [tex]\epsilon[/tex]
[tex]\Rightarrow[/tex] 9 - [tex]\epsilon[/tex] < [tex]x^{2}[/tex] < [tex]\epsilon[/tex] + 9 [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\sqrt{ 9 - \epsilon }[/tex] < x < [tex]\sqrt{ \epsilon + 9 }[/tex] [tex]\Rightarrow[/tex] [tex]\sqrt{ 9 - \epsilon }[/tex] - 3 < x - 3 < [tex]\sqrt{ \epsilon + 9 }[/tex] - 3
[tex]\Rightarrow[/tex] d = min { [tex]\sqrt{ 9 - \epsilon }[/tex] - 3, [tex]\sqrt{ \epsilon + 9 }[/tex] - 3 }.
П.С. Не съм посещавал лекции, не съм взимал частни уроци и този материал за мен е чужд, всичко е на база знания от интернет - ако ме насочите с какво да разширя знания и да разбирам по-обективно материала от анализа, като цяло, също ще съм благодарен!

Меню