Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Помощ за изследване на функции

Помощ за изследване на функции

Мнениеот lady__bird » 12 Дек 2013, 19:01

Здравейте. Имам задачата да изследвам функциите и да начертая графиката им.
за функцията 1/(x-1) - x(дроб, -х е отделно) получавам,че първата производна е -1/[(x-1)^2] - 1
Като я приравня на 0 няма стойности на х, при която става 0? Какво се прави нататък като не мога да намеря локален мин и максимум?
И същото получавам за функцията x/(x^2-9)
За нея получавам първа производна = -х^2-9/(х^2-9)^2 която не виждам как ще стане 0.
Ако може някой да ми обясни,мислех,че се преминава към втора производна,но не съм сигурна май не е така,а изчетох доста теми и нищо не намерих. :)Благодаря
lady__bird
Нов

Рейтинг: 2

Re: Помощ за изследване на функции

Мнениеот monika_at » 12 Дек 2013, 19:16

g2.png
g2.png (7.71 KiB) Прегледано 568 пъти
g1.png
g1.png (8.09 KiB) Прегледано 568 пъти
Първите производни са ти верни. Това, че първата производна не се анулира ( и най-вече не сменя знака си) не трябва да те плаши. В твоите задачи и двете първи производни са отрицателни за всяко х от ДМ=> функциите са намаляващи в ДМ. Втора производна не ти е нужна.
Прикачвам картинки. С прекъсната линия съм начертала асимптотите. Първата функция има верт. асимптота [tex]x=1[/tex] и наклонена [tex]y=-x[/tex]

Втората има две вертикални асимптоти [tex]x=-3 ; x=3[/tex] и хоризонтална, която е абсцисната ос.
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Re: Помощ за изследване на функции

Мнениеот lady__bird » 14 Дек 2013, 00:15

Ахаа,много благодаря за подробното обяснение! :))
lady__bird
Нов

Рейтинг: 2

Назад към Функции и производни