Здравейте, имам проблем относно разбирането на дефиниция от един учебник и моля за малко превод...
Принципно знам какво е понятието граница на редица и граница на функция и мога да кажа, че го осъзнавам практически, но исках да разширя теоретично понятието, но се сблъсках с едно, според мен твърде абстрактно обяснение - ето го и него:
"Казваме, че функцията [tex]f(x), x \in D[/tex], има граница A при х, клонящо към а, ако за всяка редица {[tex]x_{n}[/tex]},[tex]\lim_{n \to \infty} (x_{n})=a[/tex] [tex](x_{n} \in D, x_{n}[/tex]≠[tex]a)[/tex],редицата {[tex]f(x_{n})[/tex]} е сходяща и [tex]\lim_{n \to \infty} (x_{n})[/tex]"
Предполагам редицата {[tex]x_{n}[/tex]} е редица от функционални стойности на функцията f(x)?
Преди това е дадено нещо като пример :
"Да разгледаме функцията [tex]f(x)=x^2[/tex],дефинирана за всяко х.Нека а е дадено число и {[tex]x_{n}[/tex]}е прозволна редица така, че [tex]\lim_{n \to \infty} (x_{n})=a[/tex].Като знаем от св-та на сходящите редици, [tex]\lim_{n \to \infty} (x_{n}^{2})=a^{2}[/tex].Това означава, че редицата от функционални стойности {[tex]f(x_{n})[/tex]} е сходяща и има граница [tex]a^{2}[/tex]
Каква е тази "произволна редица"? Под произволна се има предвид която и да е числова редица от функционалните стойности на функцията ли? Не разбирам, защото функцията е зададена с аргумент х а редицата като редица [tex]x_{n}[/tex] Какво трябва да означава индексът n? И последен въпрос - защо от редицата се иска за стойности клонящи към безкрайност да се получи граница а, при положение, че стойностите на функцията клонят към число, а не към безкрайност?
Благодаря предварително!

Меню