- Screenshot_9.png (15.19 KiB) Прегледано 607 пъти
Courtesy of написах в гугъл синус на английски.
Ключовата думичка е $codomain$, пуснато през преводната месомелачка - стойности които може да приеме $sin$.
Често съм чувал следното твърдение: "Който търси - намира". Колко е практически върно, мисля че никой не може да обясни. Но това което със сигурност е вярно е, че трябва да са пробваш. Колко се пробват хората вместо да чакат наготово, е друг въпрос, много по-лесен за обяснение.
Какво се търси тук? Отговор. Колко сме се пробвали? Явно не сме стигнали до въвеждането на следните две числа в калкулатора: $\sqrt{10}, \pi$. Сега ако това беше сторено, директно щеше да стане ясно защо тази дроб не може да бъде стойност на $sin$ (но малко повече за това, по-надолу).
Второто е малко по-страшничко, има букви които не знаем какво правят и някакви си математически символи. Аз ако бях дребен бозайник, в дъждовните гори на южна америка, бих си плюл на петите при пръв поглед и бих забравил за всички възможни алтруистични мисли към науката. Да не вземе да ме изяде някоя голяма котка? Или някоя птица да ми грабне капината под която се облизвах 2 изгрева подред? Ще е посмешище, след 4 милярда години еволюция и множество генетични приспособения към околната ми среда, да бъда невежо изяден мечатейки за цифри и формули. Но аз съм съвсем друго животно - животно което дерзае да задава въпроси, да си представя, и най-неворятното: да желае неща, които не съществуват, да търси истини, вместо подслон и храна. Това е моят живот защото и аз като тебе съм човек. За мен рационалното и еволюционното, поемат по свой собствен път като често си подсвирват далеко едно от друго за да се уверят, че не съм кръстосал път с пантерата която през цялото време беше в храста зад нашия безпомощен приятел от по-рано. Може би има причина главата ми да е толкова тежка, в сравнение с другите ми генетични... далечни братовчеди.
В дъждовната джунгла, нямат лъжици. Даже не мисля и че шкафовете им са подредени. Предният път видях една птица да яде с ръц....., абе май си ми е добре в моя уютен дом, там където аз командвам чудни същества, в чиито вени тече мълния, които слугуват за мен, и донасят жегите на горещата сахара, в една глинена чаша чай. И докато си пия чая, ще си потренирам царският мускул като си помисля пак за онези невидими букви и цифри. Кой е казал, че лъва заслужава короната? Та аз имам като мой любимец, един голям черен лъв, с големи очи, който ме буди нощески, за да ми припомни че все още не е направил еволюционната стъпка нужна за разбирането на сложни и навързани идеи. И не разбира че утре трябва да ставам рано за работа, един далечен свят, свят чието съществуване моят приятел не разбира. Мяу мяу, другарю, мяу мяу.
$a+\frac{1}{a}$ ако $|a|>1$, изразът няма как да е стойност на $sin$. Ако $|a|<1$, то тогава $\frac{1}{|a|} > 1$, следователно пак целият израз няма как да е стойност на $sin$.
Но, драги ми, аз съм част от още нещо, за което не знаеш. Съжелявам че не ти казах по-рано. Не исках да те отегчавам от моят, нашият вид. Невежно предположих, че си се срещал с това чудновато измерение, но уви. Ние човеците имаме наш собствен свят, далеч от студените стени на пещерите, пукащите клони на изсъхналите дървета и далеч от сутришната мъгла. Свят толкова див, че даже не съществува! Или... по-точно - не е това което е... мисля че трудно се обяснява как влизам в свят съдържан в ръмжащи исполини, наречени "сървари". Но, не се страхувай, ела с мен! Познавам се с най-известният образ в този чудноват за теб свят. Казва се Гугъл! Викат му чичо, знаеш ли защо? Единият му племенник е пощенска кутия! Див свят нали? Чак не мога да си представя колко време съм прекарал тук. Обърна ли внимание? От както започнахме да си говорим, ти не си издал ни един звук! Нито аз! Ние даже не сме били на вън! Тук се запознахме, спомняш ли си, драги ми? Да, и аз бях безмълвен като прекачих прага на това измерение. Ако ти се струва лудо, то това за населението тук е летаргично ежедневие. Толкова сме свикнали да ровичкаме в главите един на друг, че забравяме че можем! Знам че ти е ново, и имаш повече въпроси, но ще почакаш докато те запозная с леля Вики Педя. Да не те подвежда името, нейните познания са далеч от късо-скроени.
$\frac{2\sqrt{ab}}{a+b}$ ако се вгледаш много внимателно, ще видиш следното - числителя е средно геометричното на $a$ и $b$, а знаменателя е средно аретметичното. Това означава, че дробта МОЖЕ да приема стойности, но така като си задал условието не се разбира нищо.
А пък за последното нищо не се знае за $b$.
И сега за първата ни дроб. На всеки след 3ти клас е ясно че $3.162277$ е по-голямо от $3.141592$. Но как ще докажем, математически? Предлагам следното:
Ако вземем интеграла $\int_0^1 \frac{x^4(1-x)^4}{1+x^2}dx$, тъй като имаме само четни степени, знаем че стойността му е $>0$.
Решаваме и получаваме отговор $\frac{22}{7} -\pi$. Това ни казва, че $\frac{22}{7} > \pi$
Сега ако предположим $\sqrt{10} > \frac{22}{7}$
$10 > \frac{484}{49}$ което е вярно, следователно:
$\sqrt{10} > \pi$
Моят престой тук мисля, че наближава края си. Оставям те тук драги ми. Внимавай, какви неща гледаш, и какви неща казваш. Всичко е наред не се притеснявай! Ааа и, забравих да ти кажа не слушай тъпа музика, защото не влияе добре на въображението.