Ще съм ви много благодарна, ако някой, когато има възможност ми помогне със следния казус.
Дадено е количество продукция за една година Q, което е пласирано през N на броя обекта. При извършването на един брой заявка, от един обект се заявява неизвестно количество от продукцията. За това количество има ограничение за минимална стойност P. Всеки обект извършва поне една заявка за посочения период. Изследвайте как се изменя броят заявки, в зависимост от обема продукция за година, броя обекти и минималното количество. Изобразете решението си графично.
Аз разсъждавам така за заявеното количество освен неговата минимална стойност можем да намерим и неговата максимално допустима стойност, която е Q -(N-1)*P Максималният брой заявки е в точката, в която имаме минимална стойност на P и той ще бъде равен на Q/ P, минималният брой заявки е равен на броя на обектите, защото всеки обект прави минимум по една заявка. И така, на функцията на броя завки минимумът и максимумът и стават известни, при задаване на конкретни стойности за Q, N и P. Само, че как от това да изкарам самата функия ?
Много благодаря предварително, ще се радвам на всякакви насоки за решение на задачата

Меню