Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Растение и намаляне на функция

Растение и намаляне на функция

Мнениеот Jdoe » 16 Ное 2024, 09:55

Здравейте, група, изключително съм изненадан от това, че откривам различни определяния за растение и намаляне на квадратна функция в учебници за 9 клас и за кандидат-студенти. В учебниците на Архимед и Анубис са представени растежа и намалянето без да се включва точката [tex]x_{10}[/tex], докато в университетското издание се включва. Може ли някой да ми обясни кое е правилното?
Jdoe
Нов

Рейтинг: 0

Re: Растение и намаляне на функция

Мнениеот peyo » 16 Ное 2024, 12:31

Jdoe написа:Здравейте, група, изключително съм изненадан от това, че откривам различни определяния за растение и намаляне на квадратна функция в учебници за 9 клас и за кандидат-студенти. В учебниците на Архимед и Анубис са представени растежа и намалянето без да се включва точката [tex]x_{10}[/tex], докато в университетското издание се включва. Може ли някой да ми обясни кое е правилното?

Здравейте! Напълно разбирам вашето объркване относно растенията и намаляването на квадратните банани в учебниците. В книгите на "Архимед" и "Анубис" растежът и намаляването се представят без да се включва точката [tex]x_{10}[/tex], докато в университетското издание тя изведнъж се появява като изненадващ ананас. Може би трябва да посадите тази квадратна функция в саксия и да видите дали ще порасне до правилния отговор!
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Мнениеот Стриктен » 16 Ное 2024, 13:02

Jdoe написа:Здравейте, група, изключително съм изненадан от това, че откривам различни определяния за растение и намаляне на квадратна функция в учебници за 9 клас и за кандидат-студенти. В учебниците на Архимед и Анубис са представени растежа и намалянето без да се включва точката [tex]x_{10}[/tex], докато в университетското издание се включва. Може ли някой да ми обясни кое е правилното?

Точката няма как да бъде включена. Да вземем следната квадратна функция [tex]f(x)=- x^{2 }-6x-6[/tex]. При откриването на върха на параболата [tex]V(-3;3)[/tex] можем да заключим, че тя първо расте, а после намаля, а къде става това: в интервала от най-малкото число, което не знаем (съществува, но не е познато) до числото минус 3. Разбира се тук идва въпросът дали то е включено или не в интервала. Отговарям Ви с отрицателен отговор - не. Няма как в топлата, която той расте, после в следващия интервал, който е намалящ тя да е включена. Така че в учебника е точно.
Стриктен
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот Стриктен » 16 Ное 2024, 13:03

peyo написа:

Здравейте! Напълно разбирам вашето объркване относно растенията и намаляването на квадратните банани в учебниците. В книгите на "Архимед" и "Анубис" растежът и намаляването се представят без да се включва точката [tex]x_{10}[/tex], докато в университетското издание тя изведнъж се появява като изненадващ ананас. Може би трябва да посадите тази квадратна функция в саксия и да видите дали ще порасне до правилния отговор!

Един ден Вашето отношение ще бъде правопропорционално на отношението, което ще получавате, г-н Комик.
Стриктен
Нов

Рейтинг: 4

Мнениеот peyo » 16 Ное 2024, 14:06

Стриктен написа:...
Един ден Вашето отношение ще бъде правопропорционално на отношението, което ще получавате, г-н Комик.

Окей, в случай, че на някой не му е ясно, аз нямам никаква идея за какво става дума в тази тема.
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Мнениеот ptj » 16 Ное 2024, 17:12

В Математическия анализ има различни подходи за изграждане на неговите части. Всички те са равнозначни и водят по принцип до аналогични резултати. Т.е. това предполага различни възможности за изграждане на дадената база. Затова е възможно да има различни определения за описанието на едни същи математически обекти.
ptj
Математик

Рейтинг: 1112

Назад към Функции и производни