mail_dinko написа:за да не пускам нова тема - искам да попитам има ли начин да се разбере дали дадено число е просто без решетото на Ератостен, защото ако числото е голямо става доста бавно цялото задраскване
mail_dinko написа:за да не пускам нова тема - искам да попитам има ли начин да се разбере дали дадено число е просто без решетото на Ератостен, защото ако числото е голямо става доста бавно цялото задраскване
ganka simeonova написа:mail_dinko написа:за да не пускам нова тема - искам да попитам има ли начин да се разбере дали дадено число е просто без решетото на Ератостен, защото ако числото е голямо става доста бавно цялото задраскване
Аз не съм никак добра в теорията на числата, но всяко просто число може да се представи по един от двата начина:
Или като 4к+1, или като 4к-1.
Пример: 13=4.3+1; 19=4.5-1
И още нещо: Всяко число от първия вид винаги е сбор на два точни квадрата, а число от втория вид, никога не може да се представи като такова.
allier написа:Това, което Ганка пише е напълно вярно. Всяко просто число, по-голямо от 2, е нечетно и следователно дава остатък 1 или 3 при деление на 4. Това за сума от квадрати също е вярно, но няма нищо общо с простите числа.
Така че ptj преди да приказваш глупости (както винаги), прочети какво е написано и не го интерпретирай по твой си начин.
Сара пък също коментира без да и е станало ясно за какво става въпрос. 9+16 = 25.
amsara написа:Всичко живо следи някой просто да сбърка и да го резне с коментар.
WEBER написа:
- Код: Избери целия код
#include <stdio.h>
void main()
{
int number, i, isprime;
printf("Enter number: ");
scanf("%d",&number);
isprime=1;
for(i=2; i*i<=number; i++)
if((number%i)==0) isprime=0;
if(isprime==1) printf("the number is prime");
else printf("The number is not prime");
}
Ето така се намират прости числа.
mkmarinov написа:drago, имаш право, бях объркал двете задачи.
WEBER, я пробвай този алгоритъм с 64 битово число и ми кажи за колко време ще работи. Има оптимизации, които го правят един порядък по-бърз - пак не помагат.
mkmarinov написа:За големи числа теоремата на Ойлер-Ферма е по-удобна от тази на Уилсън.
(но тя се ползва по-скоро да докажем, че числото НЕ е просто)
Регистрирани потребители: Google [Bot]