Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

малко задачки

малко задачки

Мнениеот Гост » 18 Ное 2012, 23:50

Здравейте имам да реша доста задачи справих се с почти половината но някои малко ме затрудниха и имам съмнения, така че ако може малко помощ :) Та ето задачите:
1.Дадени са три урни.В първата има 9 бели и 3 черни топки във втората белите са 6 а черните 6, а в третата 7 бели и 5 черни.Две топки от първата се прехвърлят във втората урна след което две топки от втората урна се прехвърлят в третата и накрая две топки от третата се прехвърлят в първата урна.Какава е вероятността състава на урните да не се промени ?
2.Хвърлят се 19 зара, каква е вероятността се паднат точно 7 на брой 6-ци и 4-ри петици и 5 четворки ?
3.Дадени са две урни .В първата белите и черните топки са съответно 8 и 6, а във втората 5 и 7.От случайно избрана урна се теглят две топки, които се оказват черни.Какава е вероятността те да са били изтеглени от втората урна ?
4.От числата 1,2,3,...,19 се избират случайно без повторение две числа.Каква е вероятността едното от тях да бъде по-голямо, а другото по-малко от 10.
5.В зала със 26 места по случаен начин сядат 14 души.дасе пресметне вероятността да бъдат заети предварително определени 4 места.
6.В четири вагона по случаен начин се качват 30 пътника.Какава е вероятността в първия да се качат точно 7, във втория 4 и в третия 5 ?
В другите задачи се справих но в тези не мога да докарам отговора всяка помощ ще бъде оценена :)
Гост

Re: малко задачки

Мнениеот L.e.o » 19 Ное 2012, 15:58

1.Дадени са три урни.В първата има 9 бели и 3 черни топки във втората белите са 6 а черните 6, а в третата 7 бели и 5 черни.Две топки от първата се прехвърлят във втората урна след което две топки от втората урна се прехвърлят в третата и накрая две топки от третата се прехвърлят в първата урна.Какава е вероятността състава на урните да не се промени ?
Каква е вер. от 1вата урна да се вземат 2 бели топки (и сложат във 2рата)?
9.8/12.11
Каква е вер. сега от 2рата да се преместят в 3тата 2 бели? (във 2рата сега имаме 8 бели и 6 черни)
8.7/14.13
Каква е вер. сега от 3тата да се преместят в 1вата 2 бели? (във 3тата сега имаме 9 бели и 5 черни)
9.8/14.13
Тоест да "преминат" 2 бели топки из урните, вер. е р1= 9.8.8.7.9.8/12.11.14.13.14.13

Правиш същото за изтегляне на разницветни (р2) и 2 черни (р3) и "преминаването" .
Крайният отговор е: Р = р1+р2+р3
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Назад към Вероятности, статистика