Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Моля да ми изчислите шанса в една чуждестранна лотария

Моля да ми изчислите шанса в една чуждестранна лотария

Мнениеот Иванов » 01 Авг 2014, 17:21

Здравейте, отново! Верен почитател съм на този форум и дойде време отново да се възползвам от услугите на някой математик. :)
Започнах да играя в една чуждестранна лотария в страната, където се намирам в момента, заради големите джакпотове (има си хас да е само за спорта, а? :D ), та ме интересува каква е вероятността/шансът. За да получиш джакпота трябва следното:

Да познаеш 1 от 16 числа ПЛЮС 6 от 33 числа. (Пояснявам - от една сфера се теглят 6 топки от 33, после от една друга се тегли 1 топка от 16). Интересува ме, като се съберат двата, каква е вероятността, защото просто ми е любопитно дали е по-малка или по-голяма (и с колко) от подобните игри на българското Тото 2.

Благодаря ви, предварително!
Изображение
Иванов
Нов

Рейтинг: 3

Re: Моля да ми изчислите шанса в една чуждестранна лотария

Мнениеот MENKA » 01 Авг 2014, 23:00

И Господ не знае кой кога ще спечели на комар.Но със сигурност,ако не си пилеете времето с мисли и поведение за случайни тотоигри,а работите,дори и като хамалин,ще спечелите.Аз едно време печелех от играта"тука има-тука нема" с топчетата и кибритените кутии,но там ти пускат до 3-я път,после изгаряш.Така си докарвах още поне една стипендия /разбираш необлагаема по законите на бирниците/. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :evil: :evil: :evil: :lol: :lol: posting.php?mode=reply&f=28&t=15591# :lol:
MENKA
Математиката ми е страст

Рейтинг: 219

Мнениеот pal702004 » 02 Авг 2014, 07:44

Вероятността за шестица в 6 от 33 е [tex]\frac{1}{1107568}[/tex] С допълнителното условие с вер. [tex]\frac{1}{16}[/tex] става [tex]\frac{1}{17721088}[/tex].
Безнадеждно...

За сравнение вероятността в 6 от 49 е [tex]\frac{1}{13983816}[/tex]
pal702004
Математик

Рейтинг: 1399

Мнениеот Иванов » 02 Авг 2014, 09:47

MENKA написа:И Господ не знае кой кога ще спечели на комар.Но със сигурност,ако не си пилеете времето с мисли и поведение за случайни тотоигри,а работите,дори и като хамалин,ще спечелите.Аз едно време печелех от играта"тука има-тука нема" с топчетата и кибритените кутии,но там ти пускат до 3-я път,после изгаряш.Така си докарвах още поне една стипендия /разбираш необлагаема по законите на бирниците/. :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :evil: :evil: :evil: :lol: :lol: posting.php?mode=reply&f=28&t=15591# :lol:

Аз не поставих въпроса в смисъл "кога ще спечеля", а по смисъл "каква е вероятността", т.е. в математическите му измерения като това, че ако хвърлиш зарче вероятността да се падне "1" или "2"... е 1:6. Т.е. трябваше ми само някаква идея за "размера" на шанса. :)
Иначе аз си работя в чужбина понастоящем като преподавател и, отделно, от интернет също поизкарвам някоя паричка. Определено не съм заложил само на лотариите, но понеже всяка седмица някои печелят с хиляди и милиони дори, реших да опитам и аз да взема участие. Все пак не е голям харч - около 40-50 стотинки в български пари и има някакъв смисъл. Сега очаквам и някой да каже колко е шансът/вероятността, за да знам доколко обоснован е и смисълът. :)
Изображение
Иванов
Нов

Мнениеот Иванов » 02 Авг 2014, 09:51

pal702004 написа:Вероятността за шестица в 6 от 33 е [tex]\frac{1}{1107568}[/tex] С допълнителното условие с вер. [tex]\frac{1}{16}[/tex] става [tex]\frac{1}{17721088}[/tex].
Безнадеждно...

За сравнение вероятността в 6 от 49 е [tex]\frac{1}{13983816}[/tex]

Аха! Ето това ми трябваше като изчисление. Благодаря за помощта ви! :)
Изображение
Иванов
Нов

Назад към Вероятности, статистика