Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Прост, но интересен въпрос

Прост, но интересен въпрос

Мнениеот Иванов » 17 Окт 2014, 19:06

Имам един прост (за математиците) въпрос, но в същото време и доста интересен (поне за мен и за разни категории хора :) ), който е свързан с вероятностите. Ето го и него:
Вземаме за пример прословутото зарче и шансът да се падне избраното от нас число (от 1 до 6, както е добре известно), т.е. 1:6. Въпросът ми е ако двама души "залагат" какво ще се падне, дали някой от тях има по-голям шанс да познае или шансът си остава еднакъв, при положение, че залагат ето така:
Играч А залага постоянно на едно и също число (например само на "2" или само на "5"), а Играч Б залага всеки път на различно число (например "1", след това "4", след това "6" и пр.). При положение, че всеки от тях играе с шанс 1:6, то различните комбинации (след няколко игри, т.е. няколко хвърляния на зара) по-голям шанс ли задават от една и същата комбинация или няма значение?
(Перифразирано по друг начин с лотария - ако някой играе на тото с едни и същи числа (една и съща комбинация) по-голям шанс ли има да спечели от този, който играе всеки път с различна комбинация от числа или не?)
Изображение
Иванов
Нов

Рейтинг: 3

Re: Прост, но интересен въпрос

Мнениеот monika_at » 17 Окт 2014, 20:30

Според мен шансът е един и същ. Принципно не съм добра в теорията на вероятностите :)
"Колкото повече изследваме Вселената, толкова по-ясно става, че е единична мисъл на велик математик!"
Сър Джеймс Джинс
Аватар
monika_at
Професор

Рейтинг: 936

Мнениеот Иванов » 18 Окт 2014, 06:29

Благодаря за мнението, но все пак, бих се радвал и на други мнения. Днес научих нещо ново по темата, но то не е достатъчно да отговори на моето питане. Това, което научих е, че ако вече се е паднало дадено число, то шансът да се падне отново не е 1/6, а 1/36, т.е. повдигнат на квадрат. :)
Изображение
Иванов
Нов

Мнениеот pal702004 » 18 Окт 2014, 07:47

Това, което научих е, че ако вече се е паднало дадено число, то шансът да се падне отново не е 1/6, а 1/36, т.е. повдигнат на квадрат. :)

Глупост си научил, забрави го веднага. (освен ако не се шегуваш). Дали ще залагаш на едно и също число или всеки път на различни няма никакво значение, вероятността винаги е 1/6. (стига да не заложиш на 7)
Зарът няма памет!
pal702004
Математик

Рейтинг: 1402

Мнениеот Иванов » 18 Окт 2014, 15:36

pal702004 написа:
Това, което научих е, че ако вече се е паднало дадено число, то шансът да се падне отново не е 1/6, а 1/36, т.е. повдигнат на квадрат. :)

Глупост си научил, забрави го веднага. (освен ако не се шегуваш). Дали ще залагаш на едно и също число или всеки път на различни няма никакво значение, вероятността винаги е 1/6. (стига да не заложиш на 7)
Зарът няма памет!

Това го научих в някаква дискусия по въпроса какъв бил шансът да се паднат 2 последователни пъти едни и същи числа в Тото 2 (преди години нали били излизали в две поредни тегления, пък един професор изчислил и какъв е точно шансът това да стане). Е, Вашето обяснение ми звучи по-логично, ще се придържам към него. :)
Изображение
Иванов
Нов

Мнениеот L.e.o » 18 Окт 2014, 21:47

Иванов,
Омеши много различни задачи.

Задача 1:
Какъв е шансът да се падне 6 при хвърляне на зар, ако преди това се е паднало 6 ?
Отговор: 1/6
... защото събитията са независими. "Събитието" е хвърлянето на зар, 1 път, а не независимо, защото не зависи от това какво се е паднало преди това.

Задача 2:
Какъв е шансът да се паднат 2 пъти 6 последователно от 2 хвърляния?
Отговор: 1/36
... защото "Събитието" 2х6 зависи вече от две подсъбития, които трябва да се случат едновременно.

А относно примера с Тотото:
Като горните два примера е. Ако да се падне 1 число е вероятността е Х, то:
- Ако Х се паднал при миналато теглене, какъв е шансът да се падне и при това теглене? Отговор: Х
- Какъв е шансът Х да се падне в 2 поредни тегления? Отговор: Х*Х

При задачите по ТВ една думичка може да промени изцяло условието, така, че внимавай какво чуваш и научаваш. ;)
Аватар
L.e.o
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот Иванов » 18 Окт 2014, 22:23

Хм... значи онова с повдигането на степен е вярно. Не е лесна наука това математиката...
Изображение
Иванов
Нов

Назад към Вероятности, статистика