Та ето я и задачата.
От 100 билета в една томбола три носят парична печалба, а пет – предметна. Иван избрал три билета по случаен начин измежду всички. Каква е вероятността те да му донесат една парична и две предметни награди?
А ето и аз как по принцип решавам подобни задачи:
Разглеждам всяко едно теглене като отделен случай. В този случай -
-При първото теглене има 3 варианта- [tex]\frac{3}{100}[/tex]за парична награда. [tex]\frac{5}{100}[/tex] за предметна и [tex]\frac{92}{100}[/tex] да не спечели нищо. Приемам, че е спечелил! (Все пак разглеждаме само благоприятните случаи). И също така приемам, че е спечелил парична награда (наистина няма значение каква точно награда е спечелил-ще обясня по-късно)- Шанса за това е [tex]\frac{3}{100}[/tex].
-Второ теглене - там ни трябва предметна. Тоест имаме 5 благоприятни случая от останалите 99 билета (вече е изтеглил 1!). Тоест [tex]\frac{5}{99}[/tex]
-Трето - отново ни трябва предметна. Вече има само 4 останали благоприятни предметни билета от общо 98 (минус още 1 изтеглен). Тоест [tex]\frac{4}{98}[/tex]
Сега просто изчислявам шанса няколко събития да се случат едно след друго. - [tex]\frac{3}{100}[/tex] * [tex]\frac{5}{99}[/tex] * [tex]\frac{4}{98}[/tex]. (Ето защо няма значение кой случай ще приемем за първи- ако приемем друго разположение, чисто и просто разменяме множителите на числителя, което не променя резултата.) И така окончателно получавам около [tex]\frac{1}{15000}[/tex].. само че отговора е [tex]\frac{1}{5000}[/tex] - точно 3 пъти по-голям... И така.
По принцип този метод винаги ми е давал резултат. Може ли да ми обясните къде бъркам, и дали грешката ми, използвайки този начин винаги ще е 3 пъти по малка от отговора, или ще е n-пъти по малка (като n е броя на тегленията), или е нещо съвсем различно?
Благодаря предварително!

Меню