Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Телефонен номер

Телефонен номер

Мнениеот Гост » 02 Май 2021, 21:29

Здравейте, имам въпрос относно задача по комбинаторика, където логиката ми заби. Задачата е следната: Телефонните номера на една компания са 6-цифрени. Колко най-много абонати може да има компанията?

- Редно ли е да се тълкува, че щом номерът започва с 0, тя автоматично трябва да бъде изключена от възможностите за останалите 5 цифри и да се получи 6 720 абоната като отговор? Или съответно и тя трябва да бъде включена и да се получат - 60 480 абоната?
Гост

Re: Телефонен номер

Мнениеот peyo » 03 Май 2021, 19:09

Гост написа:Здравейте, имам въпрос относно задача по комбинаторика, където логиката ми заби. Задачата е следната: Телефонните номера на една компания са 6-цифрени. Колко най-много абонати може да има компанията?

- Редно ли е да се тълкува, че щом номерът започва с 0, тя автоматично трябва да бъде изключена от възможностите за останалите 5 цифри и да се получи 6 720 абоната като отговор? Или съответно и тя трябва да бъде включена и да се получат - 60 480 абоната?

Откъде пък ги измисли тези числа?!

Ако не може да започва с 0 то:
9*10*10*10*10*10=900000

Ако може да започва с 0 то:
10*10*10*10*10*10=1000000

А дали телефонните номера на тази незвестна и напълно измислена компания, могат или не могат да започват с 0 може да каже само условието на задачата. Ако не е казано, то за пълнота разглеждаме всички случаи.
peyo
Математик

Рейтинг: 656

Назад към Вероятности, статистика