Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Статистика - задачи

Статистика - задачи

Мнениеот Гост » 09 Яну 2022, 17:13

Здравейте, имам нужда за решаването на няколко задачи по статистика.

Зад. 1 - Играч хвърля две монети, залагайки 5 лева. Печели по 3 лева за всяко паднало се Ези. Каква е очакваната печалба при едно хвърляне. Каква трябва да бъде сумата на печалбата, заа да бъде справедлива играта (да няма тенденция играча да спечели или загуби). Забележка: При печалба, играчът не си връща залога.

Зад. 2 Средната продължителност на безотказна работа на един компютър е 5 години. Каква е вероятността компютъра да работи след 8 години?
Гост

Re: Статистика - задачи

Мнениеот peyo » 10 Яну 2022, 11:44

Гост написа:Здравейте, имам нужда за решаването на няколко задачи по статистика.

Зад. 1 - Играч хвърля две монети, залагайки 5 лева. Печели по 3 лева за всяко паднало се Ези. Каква е очакваната печалба при едно хвърляне.

RTP = 60% виж първата таблица по-долу.

Гост написа:Каква трябва да бъде сумата на печалбата, заа да бъде справедлива играта (да няма тенденция играча да спечели или загуби). Забележка: При печалба, играчът не си връща залога.

Не знам какво е "сумата на печалбата", такъв термин няма особен смисъл, вместо това ще намерим колко трябва да е печалбата за 1 ези за да бъде RTP-то на играта 100%:
И както виждаме 5, втората таблица

asdhjfgajsdhgfb.png
asdhjfgajsdhgfb.png (30.45 KiB) Прегледано 705 пъти

Гост написа:Зад. 2 Средната продължителност на безотказна работа на един компютър е 5 години. Каква е вероятността компютъра да работи след 8 години?

Не съм сигурен, че тази информация е достатъчна. Дори не знаем какво е случайното разпределение. Ако е нормално тук ни трябва и стандартно отклонение.
peyo
Математик

Рейтинг: 664

Назад към Вероятности, статистика