Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задачи по статистика

Задачи по статистика

Мнениеот Гост » 10 Дек 2022, 17:05

Здравейте! Имам нужда от помощ за тези две задачи:

Задача 1 Тест за COVID-19 дава положителен резултат при заразен човек с вероятност 0.9 и отрицателен резулат при незаразен човек с вероятност 0.8. Каква е вероятността, човек да не е заразен, ако два последователни теста са дали отрицателен резултат.

Задача 2 При явяване на тест със m затворени отговори, студент знае верния отговор с вероятност p, в противен случай избира случайно един един от възможните отговори. Каква е вероятността студентът да знае верния отговор, при условие че е отговорил вярно на въпроса.
Гост

Re: Задачи по статистика

Мнениеот peyo » 12 Дек 2022, 17:37

Гост написа:Здравейте! Имам нужда от помощ за тези две задачи:

Задача 1 Тест за COVID-19 дава положителен резултат при заразен човек с вероятност 0.9 и отрицателен резулат при незаразен човек с вероятност 0.8. Каква е вероятността, човек да не е заразен, ако два последователни теста са дали отрицателен резултат.

Задача 2 При явяване на тест със m затворени отговори, студент знае верния отговор с вероятност p, в противен случай избира случайно един един от възможните отговори. Каква е вероятността студентът да знае верния отговор, при условие че е отговорил вярно на въпроса.

В момента по интересно за всички е къде учите и какво, че да ви дават задачи с нееднозначни решения и условия които могат да се тълкуват по различни начини. Може би това е някакъв вид хумор.
peyo
Математик

Рейтинг: 664

Мнениеот Гост » 13 Дек 2022, 11:12

peyo написа:
Гост написа:Здравейте! Имам нужда от помощ за тези две задачи:

В момента по интересно за всички е къде учите и какво, че да ви дават задачи с нееднозначни решения и условия които могат да се тълкуват по различни начини. Може би това е някакъв вид хумор.

Уча психология в нбу и преподавателят ми очевидно си прави някаква шега с нас. Лошото в случая е, че тези задачи са за оценка, а аз нямам представа какво трябва да му изпратя като решение.
Гост

Мнениеот ammornil » 13 Дек 2022, 11:36

(1) >>>>>>>
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1780

Мнениеот Гост » 13 Дек 2022, 16:00

ammornil написа:(1) >>>>>>>

Благодаря!
Гост

Мнениеот peyo » 13 Дек 2022, 19:06

Гост написа:Уча психология в нбу и преподавателят ми очевидно си прави някаква шега с нас. Лошото в случая е, че тези задачи са за оценка, а аз нямам представа какво трябва да му изпратя като решение.

Това ми напомня за това, че студентите по медицина учат (или поне някога учеха) физика в първи курс. Но мой познат доктор ми беше разказвал, че в първи курс когато преподавателя започнал лекция за първи път и се опитал да напише накаква формула на дъската всички се много се уплашили и се разревали, затова преподавателя им преподал целия курс без никакви формули. Това е истински случай.
peyo
Математик

Рейтинг: 664

Назад към Вероятности, статистика