Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача от вероятности и статистика

Задача от вероятности и статистика

Мнениеот melani » 29 Яну 2023, 12:53

Моля някой да ми помогне за тази задача:
/2 задача/ Дадена медицинска оценка се извършва въз основа на два диагностични теста. За да се получи положителна оценка при медицинския тест, трябва резултатът и при двата диагностични теста да е положителен. Ако знаем, че 60% от резултатите са положителни при всеки от тестовете, а вероятността за отрицателен резултат и при двата теста е 0.2, каква е вероятността каква е вероятността да се получи положителен резултат при втория тест, но не и при първия?
Възможните отговори са: 0,4; 0,1; 0,6; 0
Благодаря предварително!!!
melani
Нов

Рейтинг: 0

Re: Задача от вероятности и статистика

Мнениеот peyo » 30 Яну 2023, 14:57

melani написа:Моля някой да ми помогне за тази задача:
/2 задача/ Дадена медицинска оценка се извършва въз основа на два диагностични теста. За да се получи положителна оценка при медицинския тест, трябва резултатът и при двата диагностични теста да е положителен. Ако знаем, че 60% от резултатите са положителни при всеки от тестовете, а вероятността за отрицателен резултат и при двата теста е 0.2, каква е вероятността каква е вероятността да се получи положителен резултат при втория тест, но не и при първия?
Възможните отговори са: 0,4; 0,1; 0,6; 0
Благодаря предварително!!!

Това е най-смотаното условие на задача която съм виждал от много време!

Ако всеки тест има вероятност 0.6 да е положителен, то 2 теста да бъдат и двата отрицателни е (1-0.6)*(1-0.6)=0.4*0.4=0.16, а не 0.2 както се твърди в условието на задачата.

И сега започваме да се чудим условието ли е грешно или грешно разбираме задачата?! И понеже в условието смесват проценти и отношение без причина когато става дума за вероятност и веднъж казват оценка, а друг път тест, явно погрешно, а има и синтактични грешки, то аз съм склонен да предположа, че автора на задачата не си е дал много труд да разбере какво е писал и дали всъщност имам някакъв смисъл. Може би не е математик, а е например доктор, който се опитва да въведе малко математика в медицината, но го прави по особено смотан начин.
peyo
Математик

Рейтинг: 664

Мнениеот melani » 31 Яну 2023, 19:30

Благодаря за отзивчивостта! 0,2 е вероятността и двата диагностични теста да са отрицателни. А 1-0,6=0,4 е вероятността всеки един от диагностичните тестове да е отрицателен. Т.е. търси се вероятността вторият да е положителен при условие, че първият е отрицателен. По всичко личи, че трябва да се използва условна вероятност. Аз така разбирам условието на задачата.
Бихте ли съдействали?
melani
Нов

Мнениеот melani » 31 Яну 2023, 19:33

Най-вероятно 0,16 е закръглено на 0,2, което не е коректно според мен. Но нямам друго обяснение.
melani
Нов

Мнениеот melani » 01 Фев 2023, 18:56

Някой може ли да помогне за тази задача?
Колко шестцифрени цели числа са палиндроми? (Численият палиндром има формата abccba. Могат да се използват цифри от 0 до 9.)
Възможни отговори: 900, 1000, 100 и 600
melani
Нов

Мнениеот Гост » 02 Фев 2023, 18:32

Да, Някой може. Даже този любезен г-н Някой вече я реши в друга скорошна тема.
Гост

Назад към Вероятности, статистика