melani написа:Моля някой да ми помогне за тази задача:
/2 задача/ Дадена медицинска оценка се извършва въз основа на два диагностични теста. За да се получи положителна оценка при медицинския тест, трябва резултатът и при двата диагностични теста да е положителен. Ако знаем, че 60% от резултатите са положителни при всеки от тестовете, а вероятността за отрицателен резултат и при двата теста е 0.2, каква е вероятността каква е вероятността да се получи положителен резултат при втория тест, но не и при първия?
Възможните отговори са: 0,4; 0,1; 0,6; 0
Благодаря предварително!!!
Това е най-смотаното условие на задача която съм виждал от много време!
Ако всеки тест има вероятност 0.6 да е положителен, то 2 теста да бъдат и двата отрицателни е (1-0.6)*(1-0.6)=0.4*0.4=0.16, а не 0.2 както се твърди в условието на задачата.
И сега започваме да се чудим условието ли е грешно или грешно разбираме задачата?! И понеже в условието смесват проценти и отношение без причина когато става дума за вероятност и веднъж казват оценка, а друг път тест, явно погрешно, а има и синтактични грешки, то аз съм склонен да предположа, че автора на задачата не си е дал много труд да разбере какво е писал и дали всъщност имам някакъв смисъл. Може би не е математик, а е например доктор, който се опитва да въведе малко математика в медицината, но го прави по особено смотан начин.