Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Регресионен модел

Регресионен модел

Мнениеот Гост » 24 Мар 2023, 19:34

Ако разполагаме с оценки на коефициентите b0=3, b1=2 и регресионния модел y=b0+b1*x+[tex]\epsilon[/tex], то каква е вероятността на y=9, ако x=3?
Възможни отговори:
a) 0;
b) 0.5;
c) зависи от [tex]\epsilon[/tex]?
Гост

Re: Регресионен модел

Мнениеот peyo » 25 Мар 2023, 07:09

Гост написа:Ако разполагаме с оценки на коефициентите b0=3, b1=2 и регресионния модел y=b0+b1*x+[tex]\epsilon[/tex], то каква е вероятността на y=9, ако x=3?
Възможни отговори:
a) 0;
b) 0.5;

Това [tex]\epsilon[/tex] не ли грешка някаква? Струва ми се , че тази грешка разширява ширината на лентата и би трябвало да окаже влияние на вероятността. Значи дифинетли c)!

(може и да греша, защото не помня накога да съм виждал или решавал такива задачи. да това е най-малкия шрифт и ккаво от това?)
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Мнениеот Гост » 25 Мар 2023, 16:59

peyo написа:
Гост написа:Ако разполагаме с оценки на коефициентите b0=3, b1=2 и регресионния модел y=b0+b1*x+[tex]\epsilon[/tex], то каква е вероятността на y=9, ако x=3?
Възможни отговори:
a) 0;
b) 0.5;

Това [tex]\epsilon[/tex] не ли грешка някаква? Струва ми се , че тази грешка разширява ширината на лентата и би трябвало да окаже влияние на вероятността. Значи дифинетли c)!

(може и да греша, защото не помня накога да съм виждал или решавал такива задачи. да това е най-малкия шрифт и ккаво от това?)

Много благодаря и аз така мисля : )))
Гост

Мнениеот peyo » 25 Мар 2023, 18:05

Гост написа:
peyo написа:quote="Гост"]Ако разполагаме с оценки на коефициентите b0=3, b1=2 и регресионния модел y=b0+b1*x+[tex]\epsilon[/tex], то каква е вероятността на y=9, ако x=3?
Възможни отговори:
a) 0;
b) 0.5;
c) зависи от [tex]\epsilon[/tex]?[/quote

Много благодаря и аз така мисля : )))

След като помислих повече, съм сигурен, че отговора е 0, защото това е непрекъсната функция и има безброй много стойности при x=3, значи [tex]\frac{1}{ \infty } = 0[/tex]
peyo
Математик

Рейтинг: 655

Назад към Вероятности, статистика