Гост написа:Какво ще кажете за тази (не)логическа главоблъсканица?
ammornil написа:Според мен, няма защо да разглеждате монетата която няма страна ези. Избраната монета е една от две, а не една от три, защото се е паднало ези. Ако задачата беше формулирана: Каква е вероятността при хвърлянето на случайно избрана монета да се падне ези и обратната страна на избраната монета да е тура, тогава съжденията на Гост са верни. Но събитията за избор на монета и резултат от хвърлянето са вече определени (функциите на техните вероятности са стеснени чрез измерване). Аз бих дал решението на grav.
Гост написа:А можем ли да използваме един подход, който за повече тежест и достоверност нека наречем "мисловна трансфорация на постановката"?![]()
Нека да номерираме страните на всички монети от 1 до 6 по следния начин:
ези | ези -> 1 | 2
ези | тура -> 3 | 4
тура | тура -> 5 | 6
Вземаме една от монетите и я хвърляме. Без никакви предварително зададени условности, можем да кажем, че шестте числа са равновероятни, нали така? T.e. имаме по 1/6 вероятност да се падне всяко едно конкретно число. Сега, при тази постановка, въпросът се видоизменя така:
Знаем, че при случаен избор на монета и нейно последващо завъртане се пада едно от числата {1,2,3} . Пита се каква е вероятността да се е паднало числото 3. Не е ли вече интуитивно ясно, че тази вероятност е 1/3, без дори да е необходимо да се използва формалистиката от теорията на вероятностите?
grav написа:Да, но това ли е задачата? Аз първоначално реших, че е следното. Избираш един от трите реда
ези | ези
ези | тура
тура | тура
ако не е последния, каква е вероятността да е втория? Очевидно 1/2.
ammornil написа:
Вероятността произволно избрана монета да даде ези е [tex]\frac{1}{3}\cdot{}\frac{2}{2}+\frac{1}{3}\cdot{}\frac{1}{2}+\frac{1}{3}\cdot{}\frac{0}{2}=\frac{1}{3}+\frac{1}{6}=\frac{1}{2}[/tex]
ammornil написа:Ако вече се е паднало ези, вероятността другата страна да е тура е [tex]\frac{1}{2}\cdot{}\frac{0}{1}+\frac{1}{2}\cdot{}\frac{1}{1}=\frac{1}{2}[/tex]
Назад към Вероятности, статистика
Регистрирани потребители: Google [Bot]