Здравейте, някой може ли да окаже помощ. Имам 5 задачки, които ме тормозят.
Зад.1. Урна съдържа 8 бели и 4 черни топки. Изваждат се едновременно 2 топки. Кое е по-вероятно: двете топки да са бели или двете топки да са с различен цвят?
Зад.2. 7. Хвърлят се 2 зара. Каква е вероятността да се паднат две „тройки", ако сумата от падналите се точки е кратна на 3.
Зад.3. Правилна монета се хвърля последователно 3 пъти, Дефинираме събитията А={при пьрвото хвърляне се пада ези}, В=(падат поне 2 езита при трите опита} и С={един и същ резултат при трите хвърляния}. Разглеждаме двойките А и В, А и С, В и С. Да се провери дали във всеки от тези три случая събитията са независими.
Зад.4. Дадена марка телевизори се произвеждат в 3 завода. В първия 2% от телевизорите имат скрит дефект, във втория 1% от телевизорите имат скрит дефект, а в третия 3% от телевизорите имат скрит дефект. В магазин са пристигнали 100 телевизора от първия завод, 200 телевизора от втория завод и 300 телевизора от третия завод. Каква е вероятноста ако си купим телевизор от този магазин, той да се окаже изправен? Ако купеният от нас телевизор се е оказал изправен, каква е вероятността той да е бил произведен в първия завод? А ако се е оказал с дефект, каква е вероятността да е бил произведен в 3 завод?
Зад.5. Три партиди изделия съдържат съответно: I партида: общо 22 изделия, от които 3 дефектни; II партида: общо 25 изделия, от които 4 дефектни; III партида: общо 28 изделия, от които 5 дефектни. а) Ако клиент избира по едно изделие от всяка партида, да се определи вероятността на събитията A={сред избраните да няма дефектни}; B={ сред избраните да има поне едно дефектно}. б) Ако клиент избира 4 изделия от I партида, да се определи вер вероятността на събитията C={сред избраните няма дефектни}; D={ сред избраните да има поне 2 дефектни}.
Ще съм ви благодарен, ако някои помогне в решаването им. Поздрави.

Меню