Задача 2. По колко различни начина могат да бъдат подредени на един паркинг 6 раз-
лични марки автомобил Отг. P6=120
Пробвах с 6!=6.5.4.3.2.1=720 и още няколко начина, но най-много се доближих със :
C 6 от 9 = V 6 от 9 / P k = (n!/(n-k)!)/k! = (9!/(9-6)!)/6! = (9.8.7.6.5.4.3.2.1/3.2.1)/6.5.4.3.2.1 = 9.8.7.6.5.4/6.5.4.3.2.1 = 9.8.7/6 = 504/6 = 84
Достигнах до него със A={1,2,3,4,5,6} марки коли, наредените места са съответно {x1,x2,x3,x4,x5,x6} във подредено състояние (не съм сигурен, но предполагам че колите с една марка са една до друга).
Сега със примерно разпределение x1|x2|x3|x4|x5|x6 (примера по който гледах беше със 3 торти По колко различни начина можем да изберем 6 торти. Обясняваха го с ∗ ∗ ∗| ∗ | ∗ ∗ и ∗ ∗|| ∗ ∗ ∗), смятайки чертите получих,че ми трябват 6 от 9 и пресметнах горното.
Задача 3. Кодът на един цифров ключ на каса се състои от 6 различни цифри. Отключ-
ващият знае кои са цифрите, но е забравил реда на набирането им. По колко различни
начина той може да избере кода, докато успее да отключи Отг. P6=120
Тук пък до никъде не стигам.
Задача 6. Дадени са шест цифри – 0, 3, 3, 5, 5, 7. Да се намери броят на:
а) шестцифрените числа; Отг. 6!/2!.2! - 5!/2!.2!
б) петцифрените числа; Отг. 150 петцифрени числа;
в) четирицифрените числа, Отг. 84 четирицифрени числа
които могат да се съставят от тях.
а) ясно ми е защо изваждаме 5! (заради 0-лата) от 6! (всички) /2!.2! (заради 2-те повторения по 2 цифри) така, че тук проблем няма.
б) Пробвах много варианти, премисляйки и решавайки много сложни (сам си ги правя такива, знам) изчисления, даже бях стигнал и до 5 степен (не ме питайте как...) и пак нищо.
в) Даже не стигнах до там, а имам и една с шахматна дъска след тази, но ако разбера тези, мисля че ще съм готов да продължа и сам.
Имайки предвид, че математиката не ми върви особено не се съмнявам, че се затруднявам. Цял ден съм се мъча над подобни задачи и все пак не намирам решение каквото и да опитам. Ще бъда благодарен за евентуално обяснение и решение на задачите, но ще бъда доволен и на потвърждение дали дадените ми отговори са коректни или не, че започнах да се чудя вече.

Меню