inveidar написа:Горното решение нещо не ми се вижда вярно. Ако задачата беше такава: в два хладилника са сложени двадесет сока от портокал. В единия са 20, а в другия - 0. Каква е вероятността от случайно избран хладилник да изберем портокалов сок?
Според горното решение трябва вероятността да е 1, което, ОЧЕВАДНО, не е вярно.![]()
seppen написа:L.e.o, бъркаш сметките. В първия хладилник има 12 кутии.
Отговорът си се получава 23/72
strangerforever написа:inveidar написа:Горното решение нещо не ми се вижда вярно. Ако задачата беше такава: в два хладилника са сложени двадесет сока от портокал. В единия са 20, а в другия - 0. Каква е вероятността от случайно избран хладилник да изберем портокалов сок?
Според горното решение трябва вероятността да е 1, което, ОЧЕВАДНО, не е вярно.![]()
Решението е вярно. Примерът ти е некоректен, по условие ТРЯБВА да избереш сок, не може да не избереш...
Consigliere- написа: да е червена или номерирана с четно число?
mary_il_bg написа:Consigliere- написа: да е червена или номерирана с четно число?
благоприятните са всички червени и всички четни, понеже има червени, които са четни няма смисъл да ги броим два пъти /като червени и като четни/ , аз поне така си го обяснявам
L.e.o написа:Опа...пфф. Грешен пример, да (мислех, че са по 15 сока в хладилник).
1/2 * 3/12 + 1/2*7/18 = 9/72 + 14/72 = 23/72
baroveca написа:E да, ама в условието не е споменато четните номера дали само от бели топки, или и от червени , и от бели. Нещо задачата не е зададена коректно според мен. Ако беше примерно: ...... вероятността да се изтегли червена топка или четна, но не червена ......
Xixibg написа:baroveca написа:E да, ама в условието не е споменато четните номера дали само от бели топки, или и от червени , и от бели. Нещо задачата не е зададена коректно според мен. Ако беше примерно: ...... вероятността да се изтегли червена топка или четна, но не червена ......
Задачата си е зададена коректно и е написано че червените топки са 5 ,с номера числата от 1 до 5 ,а белите са 7 с номера числата от 6 до 12.Отговора е [tex]\frac{3}{4}[/tex]
[tex]\frac{5}{12}[/tex] е вероятността да изтеглим червена
[tex]\frac{7}{12}[/tex] е вероятността да изтеглим бяла
[tex]\frac{4}{7}[/tex] е вероятността да изтеглим четна ако е бяла
[tex]=>\frac{5}{12}+\frac{7}{12}.\frac{4}{7}=\frac{3}{4}[/tex] е вероятността да изтеглим четна или червена
Назад към Вероятности, статистика
Регистрирани потребители: Google [Bot]