Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Два математически знака - значение

Два математически знака - значение

Мнениеот zeleniq_gu6ter » 15 Сеп 2010, 04:19

Здравейте,
От известно време почнах да уча математика малко по сериозно и взеха да ми изкачат не ясни неща и реших да се паркирам на този форум (не съм сгрешил с паркинга).В този форума видях много точни хора които ми помогнаха страшно много на които отново им благодаря.

Ето защо всъщност отварям тази тема.
1.За въпроси които не знам от кой клас са в коя секция да ги задавам ?
2,Какво е това "=>" в математиката как се казва и какво му е предназначението :) (отново не знам от кой клас е)
3.Също така и за този знак [tex]\ge[/tex]. За този знак имам предположение но ще замълча :)

Мерси предварително за отговорите ;)
zeleniq_gu6ter
Нов

Рейтинг: 2

Re: Два математически знака - значение

Мнениеот kucheto » 15 Сеп 2010, 08:06

Това [tex]\Rightarrow[/tex] означава "следователно", т.е. този знак се използва за продължаване на разсъжденията.
[tex]\ge[/tex] се използва за неравенства, които започват да се изучават в 7 клас и означава "по-голямо или равно на". Примерно в израза [tex]x\ge 7[/tex] x или е по-голямо или е равно на 7, т.е. x приема стойности от 7 включително до безкрайност и се означава с [tex]x\in [7;\infty)[/tex]. Сигурно виждаш, че едната скоба е голяма, а другата малка, което означава, че 7 също е решение на неравенството. При [tex]x>7[/tex] решението е: [tex]x\in (7;\infty)[/tex], като малката скоба отляво означана, че само числата по-големи от 7 са решения, т.е. 7 не е решение на неравенството.
kucheto
Напреднал

Рейтинг: 76

Мнениеот zeleniq_gu6ter » 15 Сеп 2010, 13:38

kucheto написа:Това [tex]\Rightarrow[/tex] означава "следователно", т.е. този знак се използва за продължаване на разсъжденията.
[tex]\ge[/tex] се използва за неравенства, които започват да се изучават в 7 клас и означава "по-голямо или равно на". Примерно в израза [tex]x\ge 7[/tex] x или е по-голямо или е равно на 7, т.е. x приема стойности от 7 включително до безкрайност и се означава с [tex]x\in [7;\infty)[/tex]. Сигурно виждаш, че едната скоба е голяма, а другата малка, което означава, че 7 също е решение на неравенството. При [tex]x>7[/tex] решението е: [tex]x\in (7;\infty)[/tex], като малката скоба отляво означана, че само числата по-големи от 7 са решения, т.е. 7 не е решение на неравенството.

Мерси само знака за "следователно" не разбрах какво е точното предназначение
zeleniq_gu6ter
Нов

Мнениеот loving_math » 15 Сеп 2010, 13:51

Имаш едно или няколко математически твърдения.Поставяш знака СЛЕДОВАТЕЛНО и след него пишеш онова, което произлиза като следствие от тези твърдения.
Например имаш ?АВС и ?MNP.
1.AB=MN
2.ъгъл CAB= ъгъл PMN=40°
3.ъгъл CBA=ъгъл PNM=60°
[tex]\Rightarrow[/tex] Двата триъгълника са еднакви.
Знакът ти показва, че от трите горни твърдения следва еднаквостта на двата триъгълника.
loving_math
Напреднал

Рейтинг: 147

Мнениеот Martin Nikovski » 15 Сеп 2010, 16:41

Още един пример (за да стане по-ясно)... ;)
[tex]\left. a=b \\ a=c \right\}\Rightarrow b=c[/tex] ;)
От първите две равенства СЛЕДВА третото... ;)
Аватар
Martin Nikovski
Математиката ми е страст

Рейтинг: 40

Мнениеот zeleniq_gu6ter » 15 Сеп 2010, 18:15

с правият пример го разбрах с втория го утвърдих
Мерси много ;)
zeleniq_gu6ter
Нов

Назад към 5 клас