Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

"С колко повече?" - 1 клас

"С колко повече?" - 1 клас

Мнениеот LaValetta » 09 Яну 2013, 22:59

Здравейте, имам първокласничка. Смята до 20, изважда, събира без проблем, единички, десетички смята наум. Обаче не разбира въпроси: "с колко повече", "с колко по-малко". А аз не успявам да и обясня. Опитах се нагледно с бонбони, кукли и други подръчни материали - без успех. Не съм учител, затова вие ми сте надеждата.
LaValetta
Нов

Рейтинг: 1

Re: "С колко повече?" - 1 клас

Мнениеот s.karakoleva » 14 Яну 2013, 14:10

Разбирам Ви добре, защото съм имала два броя първокласници и този проблем също го имахме. Има неща, които просто трябва да се запаметят, но това не става изведнъж. Ето какво съм забелязала, че има голям ефект: Написваме (с почерка на детето) на малки лепящи бележки важни неща и ги лепим на стената пред работното бюро, така че да са винаги пред очите при решаване на задачи. Сега можете да направите такива:

повече с +
по-малко с -
пъти повече .
пъти по-малко :

Доста дълго време бяха в употреба следните лепящи бележки:

Събираемо +събираемо = сбор
Умаляемо - умалител = разлика
Делимо : делител =частно
Множител . множител = произведение

А правилата как се намират неизвестно събираемо, умаляемо, умалител, делимо, делител, множител, бяха подробно записани с думи, например: "Неизвестен умалител се намира като от умаляемото се извади разликата" и ги учехме наизуст, като постоянно повтарях, че най-голямото число е умаляемото. По същия начин за неизвестен делител- най-голямо е делимото, следователно делимото се дели на по-малкото число.
Всички деца в началното училище имат затруднения с тези неща и ако не се научат, остават ненаучени за цял живот. И особено важно правило: скрийте всички калкулатори :)
Успех!
Истинското знание не е вродено, то се придобива!
Демокрит
Аватар
s.karakoleva
Фен на форума

Рейтинг: 67

Мнениеот freejoy » 14 Сеп 2013, 16:44

Милите първолачета. Някои неща им е трудно да ги разбират, но по-късно все пак ще ги схванат.
Надомна работа в https://prevodite.bg за преводачи.
freejoy
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот The Wolf » 24 Апр 2014, 16:43

freejoy написа:Милите първолачета. Някои неща им е трудно да ги разбират, но по-късно все пак ще ги схванат.

Първи клас е нормално да им е трудно, но нататък ще става все по трудно. Трябва да гледат да не изпуснат математиката след 6 или 9 клас, познавам такива случаи...
The Wolf
Нов

Рейтинг: 2

Назад към 1, 2, 3 клас