Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за втори клас - комбинации

Задача за втори клас - комбинации

Мнениеот Гост » 24 Ное 2014, 17:39

Задачата е следната:
Разполагаш с 3 цветни молива: син, зелен и червен. Колко различно оцветени знамена можеи да направиш?
Гост

Re: Задача за втори клас - комбинации

Мнениеот amsara » 24 Ное 2014, 18:26

1).син/зелен/червен; 2). син/червен/зелен
3).червен/зелен/син; 4).червен/син/зелен
5). зелен/син/червен; 6).зелен/червен/син

Но това само при условие, че знамената са трицветни. А няма такова нещо в условието.

Предполагам, че това означава, че знамената могат да бъдат и едноцветни или двуцветни. Вариантите за едноцветни са още 3. А тези за двуцветни са още 6. Така всичките стават 6+6+3=15 знамена.
Аватар
amsara
Математик

Рейтинг: 280

Мнениеот Гост » 25 Ное 2014, 18:07

Според мен също възможностите са тези 15, но според учителката под различно оцветени знамена трябва да се имат предвид само знамена с използвани различни цветове, а не комбинации. Т.е. 3 едноцветни знамена + 3 двуцветни - червеноІзелено, червеноІсиньо и зеленоІсиньо + 1 трицветно - общо 7 възможности. Не успявам да схвана тази логика.
Гост

Мнениеот xexe » 26 Ное 2014, 10:04

Госпожата ти е имала предвид друго условие: Колко комбинации от цветове можеш да използваш, за да оцветиш знамената. Но различно оцветени знамена е другото.
xexe
Нов

Рейтинг: 1

Мнениеот Гост » 26 Ное 2014, 17:10

Задачата беше за подготовка за състезание. Ако се падне подобна задача кое решение ще бъде зачетено за вярно?
Гост

Мнениеот drago » 03 Юли 2017, 09:56

Не знам какво е имала предвид госпожата, но това ми прилича на задачата на Швейк: Една къща има ... капандури, ... прозорци, ... врати,... , пита се на колко години е бабата на портиера?
По принцип с 3 молива мога да направя колкото знамена си искам, мога да рисувам кръгове, различни фигури, гербове каквито ми дойдат на ум...
Ако дадат задача с точно такова условие на състезание, отговорността ще е на този който я е допуснал да бъде дадена(комисията, организаторите...)
drago
Математик

Рейтинг: 517

Мнениеот Гост » 24 Юли 2021, 17:46

Гост написа:Задачата е следната:
Разполагаш с 3 цветни молива: син, зелен и червен. Колко различно оцветени знамена можеи да направиш?

Решавам задачата с програма:

Код: Избери целия код
#include <iostream>

using namespace std;

int main()
{
    cout << "Kombinacii: " << 3 * 2 * 1 + 3 * 2 + 3 << endl;

return 0;
}

Извежда:
[tex]Kombinacii: 15[/tex]
Гост