Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

Задача за 3клас

Задача за 3клас

Мнениеот Гост » 20 Окт 2023, 10:27

Здравейте!

Имам проблем с една задача, знам че отговорът е 8 и 9, но явно има определена схема за решаване и моля, ако може да ми покажете как се решават този тип задачи и как се казват:
Пет бадема и 3 лешника тежат общо 67гр, а 3 бадема и 6 лешника-общо 78гр. Колко тежат:
а/ 1бадем б/ 1 лешник в/ 2 бадема и 7лешника г/ 9бадема и 9 лешника

Безкрайно благодаря!
Гост

Re: Задача за 3клас

Мнениеот KOPMOPAH » 20 Окт 2023, 18:03

$~~~~Въпросната~"определена~схема"~се~свежда~до~елиминирането~на~едната~ядка,~в~случая~лешниците:$

$~~~~5~бадема+3~ лешника =67~грама\Rightarrow 10~бадема+6~ лешника =134~грама~(умножихме ~по~2)$

$~~~~Сега~от~10~бадема+6~ лешника~изваждаме~3~бадема+6~ лешника \rightarrow 7~бадема~тежат~ 134-78=56~ грама,~ следователно~ един~бадем~тежи~8~грама.$

$~~~~Нататък~чорапът ~се~ разплита\rightarrow5~бадема~по~8~грама+3~ лешника =67~грама,~значи~за~трите~лешника~остават~67-40=27~грама~и~един~лешник~тежи~9~грама.$

$~~~~Всъщност,~това~си~е~решаване~на~система~от~две~уравнения~с~две~неизвестни.~А~децата~към~момента~нямат~представа~даже~какво~е~уравнение~и~неизвестно... $

Изображение
Намерете [tex]\lim_{n \to \infty}sin(2\pi e n!)[/tex]

Не бъркай очевидното с вярното! Очевидно е, че Слънцето обикаля Земята, ама не е вярно...
Когато се чудиш как да постъпиш, постъпи както трябва!
Аватар
KOPMOPAH
Математик

Рейтинг: 3157

Re: Задача за 3клас

Мнениеот Гост » 28 Окт 2023, 21:56

Безкрайно много благодаря!
Много се извинявам за късния отговор!
Гост

Назад към 1, 2, 3 клас