Регистрация не е нужна, освен при създаване на тема в "Задача на седмицата".

рачешка задача

рачешка задача

Мнениеот Гост » 19 Фев 2025, 13:54

Здравейте, може ли помощ за тази задача, 3 клас. За мен е рачешка задача, но не мога да я изразя с квадратчета.
Прикачени файлове
рач.PNG
рач.PNG (163.88 KiB) Прегледано 455 пъти
Гост

Re: рачешка задача

Мнениеот ammornil » 19 Фев 2025, 14:38

Баба Цоцолана има $12$ череши.
Патилана Дана взела $12$ череши, значи преди да ги вземе, в кошницата имало $12 +12= 24$ череши.
Понеже Патиланчо Данчо взел половината и останали $24$ череши, значи той е взел $24$ череши, или общо е имало $24 +24 =48$ череши преди той да вземе половината.
Понеже Патилан взел една трета от всики череши, значи в кошницата останали два пъти повече отколкото той е взел, което значи че Патилан е взел $48\div{}2= 24$ череши.
Тогава в началото имало $24 +48= 72$ череши.

Който ял, ял. Който спал, да не е спал ами да е ял.
[tex]\color{lightseagreen}\text{''Който никога не е правил грешка, никога не е опитвал нещо ново.''} \\
\hspace{21em}\text{(Алберт Айнщайн)}[/tex]
Аватар
ammornil
Математик

Рейтинг: 1757

Мнениеот Гост » 19 Фев 2025, 15:21

Благодаря. Очевидно само с обяснение става, а не с верижка, както другите рачешки задачи.
Гост

Мнениеот S.B. » 19 Фев 2025, 19:00

Гост написа:Благодаря. Очевидно само с обяснение става, а не с верижка, както другите рачешки задачи.

Ето още един поглед върху задачата :D
За голямо съжаление методът за решаване на "рачешки" задачи въобще не ми е познат! :roll:
Ето защо аз ще реша задачата по по-простичък метод на който са ме научили някога в часовете по Методика на преподаване на математиката в СУ "Климент Охридски"

Патилан взел ЕДНА ТРЕТИНКА от черешите ,следователно в кошницата са останали ДВЕ ТРЕТИНКИ.
Патиланчо Данчо взел половината от тях - следователно е взел ЕДНА ТРЕТИНКА ,а в кошницата е останала ЕДНА ТРЕТИНКА.
От тази ЕДНА ТРЕТИНКА Патилана Дана е взела 12 череши ,а баба Цоцолана ОСТАНАЛИТЕ 12 череши.
Оказва се,че в ЕДНА ТРЕТИНКА има 12 + 12 = 24 череши.
Тогава в цялата кошница, която е ТРИ ТРЕТИНКИ е имало 3.24 = 72 череши.
Никой любовен роман не е разплакал толкова много хора,колкото учебникът по математика.
Ако нещо мърда - това е биология,ако мирише -това е химия,ако има сила - това е физика,а ако нищо не разбираш - това е математика
Аватар
S.B.
Математик

Рейтинг: 5286

Назад към 1, 2, 3 клас