amsara написа:Нека си измислим задача със следната пропорция.![]()
Страните на триъгълник се отнасят както 3:4:5.Намерете дължината на всяка от тях, ако периметърът му е 48см.
P=a+b+c
a:b:c=3:4:5
a=3x,b=4x,c=5x
P=3x+4x+5x=12x
12x=48
x=4
a=3.4=12 см
b=4.4=16 см
с=5.4=20 см
Гост написа:Помогнете ми с пропорциите. Затруднявам се със задачите от типа на:
За 2кг 400г кашкавал са платили 16,20лв. Колко лева струва 1кг 800г кашкавал?
(трудно ми е да намирам неизвестното)
lll написа:6te mi pomognete li za edna zada4a КАКВО e 20:13=20:20
zoom написа:хора много ви се моля помогнете ми.Начи сега ще почвам 7 клас и още в началото ще имаме тест върху пропорциите...а не знам и грам от тва.please help
Гост написа:Може ли помощ? Ще ви дам една задача с пропорция! Не мога да се сетя как се решаваха!Много благодаря предварително!! 84:6 х=28:9 Ето я и нея задачата...
Гост написа:На кво е равно 3 :4 :5
Гост написа:Периметърът на триъгълник е 126 см, а страните му се отнасят както 13 : 14 : 15. Намерете дължините на страните на триъгълника.
Гост написа:Точките А, В и С делят окръжност в отношение АВ:ВС:СД=3:5:4. Намерете ъглите на триъгълника АВС?
Гост написа:Периметърът на четириъгълник е 76 см, а страните му се отнасят както 3:4:5:7. Разстоянието между най-голямата и най-малката му страна (в см) е:
Може ли някой да ми помогне?
Гост написа:Успоредник има обиколка 80сm и за страните му a и b е изпълнено a : b = 3 : 2. Ако едната височина на успоредника е 18сm, намерете лицето му.
Не ме затруднява пресмятането на пропорциите. Чудно ми е има ли начин да се провери и определи със сигурност, към коя от двете страни е спусната височината, тъй като реално и 432 и 288 могат да бъдат отговор. Задачата е от учебник по математика на Архимед.
ammornil написа:Гост написа:Успоредник има обиколка 80сm и за страните му a и b е изпълнено a : b = 3 : 2. Ако едната височина на успоредника е 18сm, намерете лицето му.
Не ме затруднява пресмятането на пропорциите. Чудно ми е има ли начин да се провери и определи със сигурност, към коя от двете страни е спусната височината, тъй като реално и 432 и 288 могат да бъдат отговор. Задачата е от учебник по математика на Архимед.
Височината към едната страна на успоредника е винаги по-малка от или равна на (ако е правоъгълник) другата страна. Това е така, защото височината към едната страна на успоредника е катет в правоъгълен триъгълник с хипотенуза другата страна на успоредника или (в правоъгълник и квадрат) съвпада с другата страна. Хипотенузата е винаги по-голяма от всеки катет. Затова в дадената задача, където за страните получаваме [tex]24 cm[/tex] и [tex]16 cm[/tex], височната [tex]18 cm[/tex] не може да е към страната [tex]24 cm[/tex], защото тази височна не може да бъде по-голяма от другата страна на успоредника. Следователно е дадена височината към страната [tex]16 cm[/tex], откъдето лицето е [tex]288 cm^{2}[/tex].[tex]\\[/tex]
Регистрирани потребители: Google [Bot]